SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 109: TVAROHOVÝ KOLÁČ S JOSTOU

Je to už více než půl roku, co jsme slavnostně zakončili naši Sandtnerkovskou výzvu 108. receptem  z této staré knihy receptů a musím p...


Je to už více než půl roku, co jsme slavnostně zakončili naši Sandtnerkovskou výzvu 108. receptem  z této staré knihy receptů a musím přiznat, že jsme se nám s ní těžce loučilo. Sandtnerkovskou výzvou jsme žili téměř dva roky a díky rodinným vzpomínkám, které na tyto recepty mám jsem si své vzpomínky prohloubila ještě více a zároveň jsme si spolu s Frantou vybudovali také vzpomínky nové. Byla to krásná etapa, na kterou rádi vzpomínáme a často se k nim v kuchyni vracíme. Ať už nás vedou k inovacím v nových receptech nebo jednoduše jen k tomu, že si zopakujeme recept, který vaříme již po několikáté, Sandtnerka nám je a byla vždy velkou isnspirací. Dnes jsme se proto rozhodli na tuto kuchařku zavzpomínat tímto jedinečným koláčem plným léta!


Recept podle Sandtnerky:

Suroviny: 160 g hladké mouky, 50 g cukru, amonium, citrónová kůra, vanilka, 100 g másla, 2 žloutky.

Na vál si připravíme hladkou mouku, tlučený cukr, na špičku nože amonia, citrónovou kůru a tlučenou vanilku. Pak do všeho rozssekáme máslo, přidáme žloutky a vypracujeme těsto, které dáme do studena na půl hodiny. Ztuhlé těsto vyválíme, kruhem vykrojíme, dáme do formy, za zbytků těsta uděláme kolem váleček, který potřeme vajíčkem a koláč dáme upéci do bělorůžova. Koláč naplníme tvarohovou nádivkou, na ni rozetřeme piškotové těsto ze 3 vajec a koláč dopečeme zvolna v mírné troubě. Potom koláč pocukrujeme.

RECEPT PODLE NÁS

Náročnost: Středně náročné

Doba přípravy: 1 hodina 30 minut
  • 10 minut příprava křehkého těsta,
  • 30 minut odležení těsta,
  • 10 minut příprava tvarohové náplně,
  • 10 minut příprava piškotového těsta,
  • 5 minut vymačkání těsta do formy,
  • 10 minut předpečení koláče,
  • 5 minut plnění koláče,
  • 20 minut závěrečné pečení koláče.

Co budete potřebovat (koláč o velikosti 24 cm):

Na křehké těsto:
  • 165 g špaldové mouky,
  • 50 g cukru s pravou vanilkou,
  • 100 g másla,
  • 2  žloutky,
  • citrónová kůra,
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku.
Na tvarohovou náplň:
  • 40 g másla, 
  • 50 g cukru,
  • 1 vejce + jeden zbylý bílek,
  • 250 g tvarohu,
  • 100 g josty.
  • citrónová kůra.
Piškotové těsto:
  • 3 vejce + 1 zbylý bílek,
  • 60 g curku,
  • 90 g polohrubé mouky,
  • citrónová kůra,
  • trocha josty navrch.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme těsto na křehké těsto. Do větší misky nasypeme mouku, přidáme cukr, kypřící prášek, citrónovou kůru a na kousky nakrájené máslo. Žloutky si oddělíme od bílků a přidáme je k ostatním surovinám. Bílky necháme zvlášť v jiné misce na potom. Ze všech surovin vypracujeme kompaktní těsto, které dáme posléze na 30 minut vychladit do ledničky.
  2. Vychlazené těsto vymačkáme rovnoměrně do koláčové formy po dně i jeho okrajích a na 8 minut jej necháme předpéci v troubě vyhřáté na 180 °C.
  3. Než se koláč předpeče připravíme si ostatní náplně. Jostu omyjeme a odšťopkujeme. V misce si  utřeme cukr s máslem, přidáme citrónovou kůru, 1 žloutek a tvaroh a vše promícháme v kompaktní hmotu. Poté do ní zamícháme i připravenou jostu. K bílku, který nám zůstal z odděleného žloutku, přidáme jeden bílek, který nám zbyl z předchozího oddělování u křehkého těsta. Z těchto bílků vyšleháme tuhý sníh, který následně jemně zamícháme do tvarohové směsi.
  4. Dále si připravíme piškotové těsto. Mouku prosejeme, žloutky oddělíme od bílků. Žloutky vyšleháme spolu s cukrem do bílé pěny a poté do ní zamícháme citrónovou kůru. K bílkům, které zbyly z oddělených žloutků přidáme ten poslední bílek, který nám zbyl z křehkého těsta a vyšleháme je v tuhý sníh. Mouku a sníh po částech jemně zapracujeme do žloutkové směsi tak, aby nám vzniklo nadýchané piškotové těsto.
  5. Nyní všechny vrstvy naneseme na předpečený koláč. Nejprve na něj rovnoměrně rozetřeme tvarohovou vrstvu a poté piškotové těsto. Na vrch piškotového těsta nasypeme pár očištěných jost a koláč dáme péci. 
  6. Koláč pečeme asi 20 - 25 minut v troubě vyhřáté na 160 °C.





You Might Also Like

2 komentářů

  1. Měli jsme možnost ochutnat originál kousek přímo od Markéty s Frantou a musím říct, že byl vynikající. A tak jsem tady na stránkách, abych si recept stáhla. Chystám se ho upéct doma :-) Mnňam!

    OdpovědětVymazat

Flickr Images