CHLÉB Z KVĚTINÁČE

Myslím, že jsou tomu tak tři roky co jsem prvně v jedné ze zahraničních kuchařek zahlédla chléb pečený v květináči. Byl to velšský chlé...


Myslím, že jsou tomu tak tři roky co jsem prvně v jedné ze zahraničních kuchařek zahlédla chléb pečený v květináči. Byl to velšský chléb a mě jeho příprava natolik nadchla, že jsem hned při první příležitosti běžela do hobby marketu, abych nakoupila keramické květináče. Poctivě jsem je připravila na pečení, několikrát vypekla, vymazala olejem a těšila se až si chléb upeču. Tehdy jsem však neměla všechny potřebné suroviny a pečení tak oddálila na potom, které nepřišlo několik dlouhých měsíců. Jednoho dne jsem pak otevřela skříň a vypálený květináč, který se v ní nacházel mi mou vzpomínku na velšský chléb připomněl. Hned jsem jej chtěla připravit, ale recept jsem už nikdy nedohledala. Musela jsem si tedy vymyslet vlastní recept, který sice není velšský, ale za tu dobu je již pěkně vypilovaný! Doma mu říkáme pařezový chléb, protože nevíme jak by se takový chléb měl krájet a tak jej krájíme jako pařez dřevorubci na dřevorubeckých závodech!


Jak vypálit květináč:
Keramický květináč omyjeme, usušíme a necháme jej do druhého dne zcela vyschnout. Suchý květináč pořádně uvnitř natřeme rostlinným olejem a v troubě vyhřáté na 230 °C jej necháme "vypálit" 30 minut. Poté troubu vypneme a květináč necháme zcela vychladnout. Vychladlý květináč opět natřeme a opět vypálíme, takto pokračujeme ještě jednou. Nyní je květináč připravený k pečení chleba.

Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 2 hodiny 30 minut
  • 15 minut příprava těsta,
  • 90 minut celkové kynutí těsta,
  • 5  minut práce s chlebem,
  • 40 minut pečení.

Co budete potřebovat (na jeden chléb):
  • 300 g hladké špaldové mouky,
  • 120 g žitné mouky,
  • 250 ml podmáslí,
  • 40 g másla,
  • 2 lžíce plnotučné hořčice,
  • hrst sekané pažitky,
  • hrst sekané petrželky,
  • 1 lžička soli,
  • 1 sáček sušeného droždí,
  • fenykl na posypání chleba.
 Postup:
  1. Nejprve si připravíme kvásek tak, že do velké mísy nalijeme podmáslí, přidáme sušené droždí, cukr, hladkou mouku a vše umícháme v husté těstíčko. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v těstě vzejít kvasnice. 
  2. Mezitím si do druhé mísy prosejeme žitnou mouku, zamícháme do ní sůl, nakrájené máslo, hořčici a vše promícháme.
  3. Obě směsi spojíme. Nejlépe uděláte, když kvásek nalijete do sypké směsi. Těsto vařečkou promícháme a zbytek přenecháme robotu. Za pomoci háku necháme těsto hníst na střední rychlost cca 10 minut, dokud se všechny suroviny pěkně nespojí a nevznikne hladké těsto. Těsto lze vypracovat i na pomoučeném vále rukou, důležité je mu věnovat dostatek času, aby se zcela přestalo lepit.
  4. Vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme jej v míse kynout 1 hodinu.
  5. Do vykynutého těsta lehce rukama zapracujeme bylinky a poté z něj vytvarujeme kouli. Těsto vložíme do máslem vymazaného květináče a necháme jej ještě 30 minut kynout.
  6. Troubu dáme předehřívat na 200 °C. 
  7. Vykynutý chlebíček pomažeme rozkvedlaným vajíčkem, posypeme ho fenyklovými semínky a dáme jej péct na 200 °C na 25 minut a poté snížíme teplotu na 180 °C a pečeme jej ještě 15 minut.


You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images