ROSQUETES

Je tomu teprve pár měsíců a já mám pocit, jako by to byl rok. V loňském roce se toho událo  totiž tolik, že pomalu ty momenty ani nestíh...


Je tomu teprve pár měsíců a já mám pocit, jako by to byl rok. V loňském roce se toho událo  totiž tolik, že pomalu ty momenty ani nestíhám vstřebávat. Vzpomínám na tu chvíli, kdy mi moje sestřenice Míša řekla, že odjíždí na pár měsíců na Tenerife. Chtěla si pročistit hlavu a ač jsem sice věděla, že se mi bude stýskat, uvítala jsem tuto informaci s nadšením. Plně jsem jí totiž rozuměla a možná i záviděla tu odvahu tento krok udělat. Neodjela totiž na dovolenou, ale za hledáním sama sebe a možná i nalezením nových životních možností. 

Míša si tu našla práci a začala žít, jako by se snad ani neměla vrátit zpátky domů a tak když jí to domů netáhlo, přinesli jsme jí trochu toho domova na ostrovy. Rozhodli jsme se využít jejího cestovatelského ducha i její nové práce a odjeli za ní načerpat nové cestovatelské zážitky a oživit si španělské recepty zase z trochu jiného kouta této země. Během krásných deseti dní jsme procestovali téměř celý ostrov, na kterém jsme objevili novou španělskou kuchyni. Ochutnali jsme nespočet sladkých i slaných jídel a na ty nejlepší si dovezli poznámky plné skvělých rad i celých receptů. Dnes vám přinášíme recept z těch nejsladších, kanárské smažené rosquetes, které jsme objevili na nedělním trhu v hlavním městě ostrova Santa de la Cruz.  


Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 1 hodina 20 minut
  • 15 minut příprava těsta,
  • 15 minut odležení těsta,
  • 20 minut motání rosquetes,
  • 20 minut smažení,
  • 5 minut příprava sirupu,
  • 5 minut louhování rosquetes.
Co budete potřebovat (na 30 rosquetes):

Na těsto:
  • 400 g hladké mouky,
  • 150 ml oleje,
  • 150 ml mléka,
  • 1 vejce,
  • 5 cl anýzovky,
  • 100 g cukru,
  • 1 sáček kypřícího prášku,
  • citrónová kůra z jednoho citrónu,
  • olej na smažení.
Pokud nemáte anýzovku nezoufejte. Místo ní přidejte do těsta plochou lžičku mletého anýzu a do těsta přidejte o trochu více mléka.

Španělé doslova zbožňují sladké dezerty a tak jsou jejich laskominy opravdu hodně sladké. Na nás až moc! Proto jsme v tomto receptu snížili množství cukru z původních 300 g na 100 g a myslíme si, že to bohatě stačí. Koblížky se pak totiž ještě tradičně namáčí v cukrovém sirupu, který jim přidá ještě větší sladkost a tak pokud nejste na hodně sladké dezerty, možná vás více potěší, když rosquetes pouze mírně pocukrujete moučkovým cukrem a namáčení v sirupu vynecháte. Doporučujeme však vyzkoušet obě varianty, ať v ústech poznáte co nejvíce autentickou chuť těchto typicky kanárských smažených koblih.  

Na sirup:
  • 300 g cukru,
  • 100 ml vody.
Postup:
  1. Do menší misky vyklepneme vajíčko a kvedlačkou jej načechráme. Poté do misky nalijeme olej, mléko a anýzovku a opět zamícháme. 
  2. Do velké misky prosejeme mouku, přidáme kypřící prášek a cukr a vše promícháme. Poté do směsi nastrouháme citrónovou kůru a nalijeme připravenou tekutou směs. Vše vařečkou promícháme a na závěr ručně zpracujeme v kompaktní těsto, které necháme 15 minut odležet.
  3. Z odpočinutého těsta odebíráme malé kousky, které vyválíme a smotáme do kulatého tvaru, konce pevně přitiskneme a dáme stranou. Takto pokračujeme s celým těstem, dokud nemáme dostatečný počet rosquetes.
  4. Ve velkém kastrolu zahřejeme olej a v rozpáleném oleji rosquetes postupně osmažíme, každou asi 2 minuty z obou stran. Usmažené rosquetes vyndáme z olejové lázně a necháme je v cedníku okapat. 
  5. Okapané rosquetes vložíme do velké čisté mísy.
  6. Nyní si připravíme sirup. Do nepřilnavého kastrolku nalijeme vodu a nasypeme cukr, vše promícháme a přivedeme k varu. Směs necháme chvíli povařit, aby se cukr zcela rozpustil a když je směs pěkně tekutá, nalijeme ji na usmažené rosquetes. Rosquetes v lázni promícháme a poté je dáme okapat na mřížku. 

You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images