SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 100: MORKOVÉ ŘEZY

1.3K
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel
Když jsme v Sandtnerce narazili na recept na morkové řezy, nemohli jsme se ubránit odporu, který v nás tento prastarý dezert vyvolal. Nikdy by nás totiž nenapadlo, že se z něčeho takového jako je kostní dřeň, může vyklubat chutné jídlo. Ono se totiž konzumace morku může zdát pro naši dobu poněkud netradiční, na druhou stranu se morek stává moderní a draze placenou pochoutkou. Zvědavost tedy byla silnější než my a my se tak rozhodli přijít morkovým řezům na kloub. Navíc ač nám občas Sandtnerčiny recepty přišly někdy tak trochu padlé na hlavu, nikdy nás nezklamaly a tak nebyl důvod, aby tomu tentokrát bylo jinak. I přes velký odpor jsme se tedy propracovali k velmi chutnému dezertu, po kterém se jen zaprášilo a díky velkému ohlasu, který v naší rodině vyvolal, si tak tato dobrota zaslouží jubilejní sté místo v naší Sandtnerkovské výzvě.  
https://www.instagram.com/neplechanaplechu/

Co budete potřebovat (na 8 větších řezů):

  • 300 g housky,
  • 1/8 l mléka,
  • 100 g morku,
  • 80 g čerstvého másla,
  • 80 g cukru,
  • 4 žloutky a 2 bílky, 
  • 40 g hrozinek,
  • 30g mandlí,
  • 1 cm2 citronové kůry.

Recept podle Sandtnerky:

Dlouhou housku nakrojíme na plátky a pokropíme mlékem. Hovězí morek dáme rozehřát, načež jej procedíme do mísy. Když vychladne, utřeme jej s máslem, přidáme tlučený cukr, žloutky, hrozinky, rozsekané mandle nebo oříšky, citronovou kůru a naposled přidáme do dobře utřeného tuhý sníh z bílků. Nakrojenou, navlhčenou housku pomažeme po jedné straně připravenou nádivkou, a to tak, aby namazaná strana připojila se k straně suché. Když jsou všechny plátky namazané, upravíme housku do máslem vymazaného pekáčku. Do mléka, zbylého z navlhčené housky, rozmícháme žloutek a housku tím polijeme a dáme do trouby péci asi 1/4 hodiny. Pozor, aby nevysmahla. Zbude-li nám nádivka, můžeme ji před pečením na housku rozetříti. Housky pak na míse pocukrujeme nebo je potřeme sněhovým krémem, do kterého napícháme loupané mandle a v troubě se sněhem pečeme 3 minuty. 
My jsme si tvar upravili tak trochu podle svého. Zvolili jsme kulatý hrnec a morkové řezy vytvarovali jako jablkovec. Díky tomu se řezy pekly déle. Pekli jsme je na 160 °C 30 minut v horkovzdušné troubě. 
  
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena