KÁVOVÁ ZRNA

Vůně kávy je neodolatelná. Někoho osloví natolik, že zcela podlehne lahodnému moku, který se z ní vyrábí, jinému stačí pouze jednou za č...


Vůně kávy je neodolatelná. Někoho osloví natolik, že zcela podlehne lahodnému moku, který se z ní vyrábí, jinému stačí pouze jednou za čas ochutnat něco dobrého, co její příchuť obsahuje. Já patřím do té druhé skupiny. Do té, jenž kávu nepije, ale přitom si ráda pochutná ne dezertech z ní. Vždy jsem tak milovala italské tiramisu, neodolám islandské skuffukace a jednou za rok si i ráda připravím toto cukroví, jenž je lahodnou sušenkou s příchutí kávy. Kdo se do něj pustí semnou? 


Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 1 hodina

Co budete potřebovat (cca 50 ks):
  • 70  g hladké mouky,
  • 15 g bramborového škrobu,
  • 25 g moučkového cukru,
  • 10 g kakaa,
  • 60 g másla,
  • 1 menší lžíce espressa,
  • čokoláda na dozdobení.
Rádi děláme opravdu malinkaté kousky cukroví, pokud jste zvyklí na větší kousky, udělejte si dvojnásobné množství těsta, abyste jich měli více. 

Postup:
  1. Mouku, škrob, cukr a kakao promícháme a poté tuto sypkou směs prosejeme přes síto do mísy.
  2. Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a espresso a rukou vše spojíme. Poté směs vysypeme na pracovní plochu a ručně propracujeme tak, aby vzniklo hladké kompaktní těsto. To zabalíme do potravinové folie a necháme jej do druhého dne uležet.
  3. Druhý den z těsta vytvarujeme malé kuličky, které mírné zploštíme na oválek a uprostřed mu špejlí uděláme rýhu jako mají kávová zrna. Tato zrnka mají velikost zhruba 2 - 2,5 cm. 
  4. Zrnka poskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme je v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 15 minut.
  5. Hotová zrnka necháme zcela vychladnout a poté je dle chuti dozdobíme ve vodní lázni rozehřátou čokoládou.
Naše nepleší cestopisná kuchařka je již na světě a ráda by byla u tebe doma! Chceš se na ní kouknout? KLIKNI ZDE


You Might Also Like

2 komentářů

  1. Prosim vas naozaj ide do kavovych zrn len 70g muky a 60 g masla?vyzeraju nadherne ale na 50 ks sa mi to zda malo ☺ a prave som sa rozhodla vyskusat ich no tak ma ten maly pomer dost prekvapil.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ano poměr je v pořádku. Já vždy dělám velmi malé cukroví. Tato zrnka mají před upečením 2 - 2,5 cm. Pak se na počet k 50 ks dostanete. Pokud děláte cukroví větší, je lepší udělat jednou tak velkou várku :)

      Smazat

Flickr Images