TŘENÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK

14.7K

“Aby tě beránek nepotrkal!” Slyším ve vzpomínkách svoji bavičku při pohledu na naši starou formu na velikonočního beránka a říkám si, že spíše než sobě, bych měla tentokrát nový kabát koupit právě jemu. Je starý, pamatuje toho už hodně a bohužel i pamatuje to jak nám kdysi vypadl z rukou. Tehdy se mu rozbila záda a od té doby se beránek už nedařil upéct tak, jak bylo třeba. Při vyndávání se mu lámala hlava, nedržel balanc a kolikrát i vytekl z formy. Přišel tedy čas poslat ho na odpočinek a vnuknout nové vzpomínky do formy nové. Starému beránkovi jsme našli nové místo na polici, aby dělal parádu a se starým babiččiným receptem začali dělat divy ve formě nové.
 
Každý rok se u nás pekl tradičně kynutý beránek, s kynutým bochánkem tak tvořil silnou dvojici, letos jsme se však rozhodli udělat méně kynutých těst a tak jsme sáhli pro jiném tradičním receptu na beránka. Letos to vyhrál ten třený a věřím, že to vyhraje i u vás. 

 

Náročnost: středně náročné
 
Doba přípravy: 1,5 hodiny
 
Co budete potřebovat (na 1 beránka):
  • 425 g polohrubé mouky,
  • 125 g másla,
  • 210 g krupicového cukru,
  • 30 g moučkového cukru,
  • 250 ml smetany,
  • kůra z jednoho citrónu (bez chemického ošetření),
  • 5 vajec,
  • 7 g kypřícího prášku.
Postup:
 
Ještě než začneme připravovat samotné těsto, vyndejte si 1 hodinu předem všechny suroviny na linku. Děláme to proto, aby měly přibližně stejnou pokojovou teplotu a předešli jsme tak srazení těsta.
  1. Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou (Pokud nechcete vysypávat moukou, může použít strouhanku nebo strouhaný kokos.)
  2. Ve velké míse si promícháme polohrubou mouku s kypřícím práškem a tuto směs prosejeme do jiné misky. 
  3. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. 
  4. Máslo utřeme s krupicovým cukrem do bílé pěny. Třete je dostatečně dlouho, dokud máslo nenabude na objemu a cukr se neutře natolik, že již nevidíte krupičky, ale pouze nadýchanou směs bez hrudek. Nyní do máslové směsi zašlehejte žloutky jedno po druhém a na závěr i citrónovou kůru.
  5. Když je směs hezky utřená, hladká a nadýchaná začneme do ní střídavě zašlehávat mouku a smetanu. Poté těsto necháme několik minut šlehat, aby bylo krásně nadýchané.
  6. Než se těsto vyšlehá, vyšleháme si sníh. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a když je pevný tak, že jej udržíte obrácený nad hlavou, zašlehejte do něj moučkový cukr. Moučkový cukr zašlehávejte po lžících, aby vám sníh při zpracování neslehl a přitom byl hezky pevný. (Do sněhu zašleháváme cukr proto, aby byl sníh více pevný. To nám totiž zaručí že beránek bude pevný a po vyjmutí z formy se neroztrhá.).
  7. Nyní sníh zamícháme do utřené směsi. Sníh vložte do mísy s utřeným těstem a jemně jej do něj stěrkou nebo vařečkou zamíchejte. Míchejte svižně, ale opatrně, aby sníh neslehl a byl stále pevný a nadýchaný. Nejlépe vám to půjde, když budete při míchání pomyslně opisovat osmičku.
  8. Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
  9. Těsto nalijeme do formy a rovnoměrně ho v ní rozetřeme.
  10. Beránka pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C zhruba 1 hodinu. Po této době provedeme test špejlí. Tedy do nejvyššího bodu beránka zapíchneme hluboko špejli a když ji vytáhneme suchou, můžeme beránka vytáhnout. Pokud na špejli zůstávají zbytky, ještě chvíli beránka pečte (cca 10 – 15 minut). Pokud vám připadá, že jsou záda beránka již hodně tmavá, můžete je přikrýt alobalem. Beránek se tak bude rovnoměrně dopékat, ale zároveň mu nebude černat vršek.
  11. Upečeného beránka necháme chvíli vychladnout a až odchladlého ho vyndáme z formy. Nevyndávejte jej ještě horký, mohl by se v zátylku zlomit.
TIP: Pokud si chcete beránka ozvláštnit, můžete do části těsta zamíchat mleté oříšky a kakao. Do formy nalijte 2/3 těsta. Do zbylé třetiny zamíchejte oříšky a kakao a ten poté nalijte do středu beránka. Vytvoří tak efekt mramorové bábovky.

Zapojte se do konverzace

  1. Anonymní says:

    Marketko, zapomněla jsi do receptu zmínit citron… Na to jsem přišla až po naliti těsta do formy, ale třeba pro další pekaře. =)

    1. Markéta says:

      Omlouvám se a moc děkuji za upozornění. Už jsem to napravila 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena