SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 2: ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA

1.3K
Jelikož je dnes všední den a tím pádem málo času na náročné vaření, nepouštěli jsme se do ničeho šložitého. Vsadili jsme na jistotu, která zasytí a přitom by neměla být příliš zdlouhavá. Zvolili jsme špenátovou polévku, přičemž šéfkuchařem dnešního vaření se stal František. 
 
Jak jsme již zmiňovali minule, vaření podle Sandtnerky není nic lehkého. Těžko se srovnáváme s  tím, že paní Sandtnerová vsází na to, že ten, kdo vaří podle její knihy, má za sebou již nějaké kuchařské zkušenosti. Díky tomu pořád narážíme na neexistující gramáže a mililitry některých surovin. Často se tedy setkáváme s hrstí tohoto a trochou onoho a konečný výsledek pak značně připomíná spolupráci pejska s kočičkou. Já jako nezkušený šéf kuchař  jsem tak byl zaskočen povelem: Dejte vařit vodu a aniž bych uvažoval pro kolik dnes vaříme osob, nechal jsem se trochu unést. Vytáhl jsem ten největší hrnec co tu máme a naplnil ho až po okraj. Jak jsem později zjistil, byla to chyba! Jesli budete zkoušet tento recept, tak čtyři litry vody jsou pro dva opravdu hodně a jak se dalo čekat, tak na takovéhle množství vody jsme neměli odpovídacící počet dalších surovin. Díky tomu měla polévka po přidání špenátu do hrnce konzistence asi jako mojito. Když si Markéta všimla, že na polévku koukám poněkud zoufale, po letmé kontrole jsem dostal značně vyplísněno a následně se pustila do zredukování objemu vody asi na třetinu. Jak tedy udělat špenátovou polévku správně, čtěte v následujících řádcích.

Co budete potřebovat:

Polévka

  • 1 litr vody,
  • 300 g špenátu,
  • 40 g másla,
  • 60 g mouky,
  • 12 ml smetany,
  • 1 žloutek,
  • sůl,
  • pepř,
  • petržel.
Recept dle Sandtnerky:
Osolenou vodu zahustíme světlou jížkou a dobře povaříme. Špenát zbavíme kořínků a žlutých lístků, v několika vodách (nesmí se mačkat) jej vypereme, vložíme do osolené vařící vody a povaříme asi 2 minuty. Potom špenát přecedíme, usekáme nebo umeleme, vložíme do polévky a povaříme. V polévkové míse umícháme smetanu se žloutkem, mletým pepřem a sekanou petrželkou a polévku do ní nalejeme. Jako vložku podáváme sněhový svítek.
Při vaření polévky jsme postupovali přesně podle návodu paní Sandtnerové. Jediné, co jsme udělali jinak bylo, že nasekaný špenát jsme po jeho uvaření ještě rozmixovali do hladka tyčovým mixérem. Paní Sandtnerová také neuvádí v receptu, jak se dělá jížka což pro méně zkušené kuchaře může být problém. My jsme shodou okolností dělali začátkem ledna jížku prvně a tak už jsme o krok dále, aby však byl recept úplný doplnila bych její návod. Na pánvi rozpustíme 40 g másla, zasipeme ho 60 g hladké mouky a mícháme dokud se obě suroviny nespojí a mírně nezezlátnou. Poté přidáváme po malých částech mléko pokojové teploty až do té doby dokud nám nevznikne kaše konzistence řídčí krupicovky. A toď vše.

Svítek

  • 2 bílky,
  • sůl,
  • 40 g hrubé mouky,
  • 10 g másla. 

Recept dle Sandtnerky:

Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, zamícháme do něho lehce hrubou mouku. Pánev vymažeme syrovým máslem, vysypeme moukou, těsto na ní asi 1 cm vysoko rozetřeme a upečeme v mírnější troubě do růžova. Ještě teplý svítek vyklopíme a nakrájíme na stejné čtverečky a podáváme k polévce. 
Návod na svítek popisovaný paní Sandtnerovou je poměrně jednoduchý a přesný. Pokud však nemáte doma pánev s kovovou rukojetí jako my, pečte sníh v malé zapékací misce v předehřáté troubě na 180 °c než nám hezky nezezlátne. 
Co jsme se toutou výzvou naučili? Zdokonalili jsme se ve vaření jížky a hlavně jsme se naučili novou jednoduchou dobrotu do polévky, svítek! 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena