VELIKONOČNÍ KOŠT S ALKOHOL.CZ

1.4K

Velikonoce jsou hlavní svátky jara a jak už to tak bývá, stejně jako každé svátky, i tyto svátky jsou plné tradic. Každému se zajisté hned vybaví pletení pomlázky, barvení vajec a v neposlední řadě i koleda. Koledník, který pomlázkou vyšupe příslušnici něžného pohlaví, by měl být odměněn kraslicí, stužkou a něčím tekutým na cestu. No a právě u toho tekutého bych se chtěl zastavit. V dnešní době se často stává, že koledníkům je nabízen rum, zelená, nebo dokonce i whisky. Jenže destilátem, který má v českých zemích tradici a má být podáván právě v období Velikonoc, je ovocná pálenka. Proto když nám přišlo pozvání od Alkohol.cz, abychom se zúčatnili předvelikonoční degustace ovocných pálek v Ateliéru Miroslava Kaliny, nemohli jsme ho odmítnout. 

 

Dostali jsme tak možnost seznámit se s klasickými pálenkami, jako je slivovice, meruňkovice, hruškovice, ale i specialitami jako jsou oskerušovice, mirabelkovice a vizovická slivovice Stanley 2015. Celý košt probíhal v nově otevřeném Ateliéru Kalina a jak již název napovídá, šéfkuchařem této restaurace není nikdo jiný než sám pan Miroslav Kalina. Pan Kalina nám k degustaci připravil speciální jarní menu, které se skvěle snoubilo s chutí těchto prvotřídních pálenek. Hned na začátek jsme si dali vynikající kachní rillettes, jenž nám lehce polechtalo břicha a my za ním v zápětí mohli poslat nadívaný pečený bůček a zvěřinovou
sekanou. Degustací
pálenek z portfolia palírny Rudolf Jelínek nás provázela liberecká barmanská legenda Achim Šipl. Jak jsem již zmiňoval, Achim nám představil pálenkové speciály, které vážně stojí za povšimnutí. Nejvíce jsem si užil slivovici kosher Gold a již zmiňovanou vizovickou slivovici Stanley 2015 a o nich bych rád napsal pár řádků.
Zlatá kosher slivovice v sobě spojuje jedinečný destilát a přísná
pravidla košer výroby. To, že se pálenka nechává zrát celých deset
let v dřevěných sudech z dubu, je naprosto úžasné. Navíc v
ýrobní zařízení musí být před započetím výroby
„vykošerováno,“ tzn. vypláchnuto teplou a studenou vodou a to že její destilace
probíhá za dozoru zástupce ortodoxní
unie amerických rabínů je opravdu zlatý hřeb výroby. Není divu, že díky těmto skutečnostem dosahuje tato pálenka, tak vysoké kvality. Díky
dlouhému zrání získá destilát jedinečnou barvu a aroma připomínající
koňak či brandy. Kosher slivovice byla opravdu skvělá, ale to nejlepší bylo ještě před námi. Musím přiznat, že mám-li si vybrat ke konzumaci nějaký tvrdý alkohol, po pálence běžně nesáhnu, ale když přede mnou přistála slivovice Stanley 2015, byl jsem natěšenej, jak malej kluk. Jen co jsem si přičichl, ucítil jsem jemné mandlové aroma pecek. Po ochutnání se mi v ústech rozlinula příjemná ovocná chuť, která se lehce odkazovala na mandle, kterou pálenka získala díky peckám v kvasu. Hned jak slivovici polknete je vám jasné, že je vyrobena výhradně z prémiových švestek z vizovických sadů. Ne, opravdu nejsem takový znalec, jen jsem dával při Achimově výkladu pozor, bylo to totiž velmi poutavé vyprávění. Zajímavostí je navíc to, že lahví bylo stočeno pouze 2015 a každá z nich je opatřena ručně psaným pořadovým číslem a korkovým uzávěrem s voskovou pečetí. Sám o její koupi uvažuji. Tuto pálenku můžete koupit pouze na e-shopu alkohol.cz.
  
Během celé akce jsme ochutnali 10 různých destilátů z dílny Rudolfa Jelínka. Některé nás zaujali více a některé méně, ale víceméně jsme pak museli chodit tři hodiny po Praze, abychom toto naše degustační odpoledne řádně strávili. Byl to krásný den ve skvělé společnosti, podtržený příjemným kulinářským zážitkem, který nám krásně rozrazil jindy tak monotónní dny s čerstvým miminkem. 

Zapojte se do konverzace

  1. ploduska says:

    Jeee, jste seděli na úplně stejnych místech ( u okna proti sobě) jako my při jiné ochutnávce 😉
    Věřím, že to bylo super! 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena