VÁNOČNÍ KUBA

3.7K
Díky mé babičce, která se k nám do Liberce provdala z Podkrkonoší, k nám přišla tradice vánočního hubníku. A já tak vzpomínám na dobu, kdy jsem chodila na základní školu a na to, jak jsme zde před Vánoci v některých hodinách probírali i to, co se u koho jí právě na Štědrý den. U nás to bylo čtyřchodové menu složené z kysela, hubníku, vinné klobásy s bramborovým salátem a na závěr i se slavnostním kaprem. Jak já to milovala a miluji stále, a tak s postupem času jsem se z těšení na dárky přeorientovala spíše na těšení na tuto chutnou večeři. 


Když jsme ve škole naše menu probírali, většinou se to hemžilo řízky, někde kapry či jinými rybami, ale hubník, ten nikdo neznal! Většina lidí si jej pletla s kubou, který byl tehdy více známý a možná i oblíbenější, ale hubník to nebyl. Popravdě řečeno, já tehdy kubu neznala. Věděla jsem, že se dělá z krup a hub, ale jeho chuť mi byla neznámá a neznámá mi byla až do chvíle, kdy se do něj se vší vervou vrhl František, aby mi rozšířil mé znalosti o staročeské vánoční kuchyni. A víte co? Jeho vánoční kuba byl výborný! Byl příjemně sytý, chutný, šťavnatý a potěšil tak i mě, která příliš houbám neholduje. Pokud přemýšlíte, čím letos ozvláštnit Štědrovečerní večeři a místo moderní stravy rádi zabřednete spíše do té tradiční, určitě vyzkoušejte tohoto Františkova vánočního kubu ze sušených hub. Rozhodně totiž nebudete zklamaní!
Náročnost: mírně náročné

Doba přípravy: 1 hodina 20 minut + 8 hodin namočení krup
  • 10 minut příprava surovin,
  • 5 minut vaření hub,
  • 30 minut vaření krup,
  • 15 příprava kuby na pánvi,
  • 20 minut zapečení kuby v troubě.
Co budete potřebovat (na tři porce):
  • 200 g velkých krup,
  • 3 hrsti hub,
  • 2 cibule,
  • 4 stroužky česneku,
  • 1/2 lžičky drceného kmínu,
  • 1 plná lžička majoránky,
  • hrst sekané petrželky,
  • pepř,
  • sůl,
  • sádlo.
Postup:
  1. Nejprve si den předem (Tedy večer před samotným vařením kuby.) namočíme kroupy. Uděláme to tak, že je nasypeme do mísy a zalijeme takovým množstvím vody, aby byly kroupy zcela ponořené a nad nimi zůstaly ještě 2 cm vody.
  2. Druhý den kroupy scedíme, nasypeme je do hrnce, zalijeme je čistou vodou a dáme je vařit po dobu 30 minut. 
  3. Mezitím, než se kroupy uvaří, si do kastrolku nasypeme houby, zalijeme je vodou a necháme je 10 minut nabobtnat.
  4. Nyní si připravíme všechny ostatní suroviny. Cibule očistíme a nakrájíme na jemno. Dále si připravíme česnek, který očistíme a prolisujeme. Houby přivedeme k varu, 1 minutu je povaříme a poté je odstavíme. Na pánvi rozpustíme trochu sádla a cibuli na něm necháme zesklovatět. Poté scedíme houby a přidáme je k cibuli na pánev, dále přidáme česnek, kmín, majoránku, dle chuti pepř a sůl a pokud se už kroupy uvařily, scedíme je a přidáme je také k ostatním surovinám na pánev. Směs na pánvi necháme 2-3 minuty restovat.
  5. Než se směs orestuje, vymažeme si menší pekáček sádlem. Orestovaného kubu do pekáčku rozprostřeme a dáme jej péct do trouby na 160 °C na 20 minut.
  6. Upečeného kubu posypeme čerstvou petrželkou a ještě teplého jej podáváme.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena