KOKOSOVÉ KOULE/RAFFAELO KUŘÁTKA

4.1K

Cukroví již dávno není pouze vánoční záležitostí, hodí se ke každé slavnostní příležitosti, a tak ani o Velikonocích nesmí na našem stole chybět. Byly časy, když jsme Velikonoce trávili pouze s mazancem a beránkem. V posledních letech však k našim pravidelným velikonočním dobrotám začalo patřit i cukroví. Často tak děláme perníčky, linecké, nepečené úly a letos jsme se rozhodly i pro raffaelo koule. Myslím, že tento recept v různých obměnách již znáte, dnes bych vás však ráda inspirovala k tomu ho obléci do velikonočního hávu.

KOKOSOVÉ KOULE/RAFFAELO KUŘÁTKA

Porce 25 kusů
Příprava 30 minut

Co budete potřebovat

Na kuličky:

  • 1 plechovka Salka (cca 397 g)
  • 225 g strouhaného kokosu
  • 25 ks mandlí (bez slupky)

Na dozdobení:

  • 100 g strouhaného kokosu
  • ¼ lžičky kurkumy nebo sypkého žlutého potravinářského barviva
  • perníčková poleva

Postup

  • Nejprve si připravíme směs na raffaelo. Do větší misky nasypme kokos (pouze ten ze surovin na kuličky), přilijeme Salko a dobře promícháme. Misku přikryjeme potravinovou folií a necháme v lednici odpočinout minimálně dvě hodiny, nejlépe však do druhého dne.
  • Když je směs odpočinutá, připravíme si kokos na dozdobení. Strouhaný kokos nasypeme do misky, přidáme kurkumu a promícháme tak, aby kokos chytil žlutou barvu.
  • Nyní odebíráme z odpočinutého těsta po lžicích a tvarujeme z něj kuličky (Těsto by vám mělo vyjít na 25kuliček). Doprostřed každého kousku vložíme mandli a opět zakulatíme. Následně kuličku obalíme ve žlutém kokosu, všechny kousky vyskládáme na prkénko a necháme v lednici alespoň 1 hodinu odpočinout.
  • Když si kuličky odpočinuly, přistoupíme k závěrečnému zdobení. Připravenou perníčkovou polevu (Recept najdete ZDE) rozdělíme na dvě části. Jednu necháme bílou a druhou obarvíme na oranžovo. Část bílé můžeme ještě obarvit na černo. Dále si připravíme prkénko, na které položíme alobal nebo pečicí papír. Nyní začneme zdobit. Nejprve oranžovou polevou za pomoci špičaté hubičky nastříkáme na papír tak, aby tvořili nožičky, na ně položíme připravenou kuličku, a nakonec kuřátku uděláme zobáček a hřebínek (Nejlépe vám to půjde, když hubičku lehce zabodnete do kuličky tak, abyste se dostali do těsta a vytvoříte zobáček.). Bílou a černou polevou poté uděláme oči. Kuřátka necháme chvíli zatuhnout a můžeme je konzumovat.

Poznámky

Tip: Některé strouhané kokosy mohou být velmi suché, jiné zase více šťavnaté. Oba pak ovlivňují konzistenci těsta. Kdyby se vám zdálo, že je směs i po zatuhnutí příliš tekutá, můžete přimíchat trochu kokosu a nechat ještě odpočinout. Pokud vám naopak připadá příliš suchá, můžete přidat trochu Salka, nebo mléka, možná jste měli sušší kokos a lehké přidání tekutiny těstu pomůže.
Autor: Markéta
Chod: Cukroví
Kuchyně: Česká kuchyně
Klíčová slova: Velikonoce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena