PEČENÉ GRENAILLE S MEDVĚDÍM ČESNEKEM

10.7K

Už jste se letos vydali hledat medvědí česnek? Věřím, že ano a pokud ne, určitě to napravte, dnes pro Vás totiž máme tip, jak s touto bylinou naložit. Nejen, že si z něj připravíme pesto, ale rovnou jej použijeme na pečené brambory.

„Pečené brambory?“ Určitě i nyní řeknete, že na tom nic není a možná máte do jisté míry pravdu. Věřím však, že až vyzkoušíte tuto naši jarní variaci, v obměnách si ji rádi dopřejete po celý rok. Nejen že jsou totiž krásně křupavé, ale citrónová šťáva jim dává šmrc a pesto dokonalou chuť.

Grenaille

Grenaille je název pro určitý druh brambor, oblíbený především ve Francii. Je to odrůda s drobnými plody o velikosti o velikostí 28 mm+. Tyto brambory se těší v posledních letech velké oblibě. Jsou totiž skvělé nejen jako příloha, ale i jen tak samotné na lehkou večeři. Někdy se ve spojitosti s nimi setkáte s názvem zámecké brambory.

PARMAZÁNOVÉ GRENAILLE S MEDVĚDÍM ČESNEKEM

Porce 3
Příprava 30 minutes

Co budete potřebovat

Na pesto:

  • 500 g medvědího česneku
  • 100 g mandlí
  • 60 g parmazánu
  • 200 ml olivového oleje
  • sůl

Na brambory:

  • 750 g brambor grenaille
  • 30 ml olivového oleje
  • 40 g parmazánu
  • 30 ml citrónové šťávy
  • černý mletý pepř
  • sůl

Postup

Pesto:

  • Medvědí česnek pečlivě omyjeme. Pak ho několikrát překrájíme a vložíme do vyšší nádoby.
  • Do nádoby přidáme mandle a jemně nastrouhaný parmazán, olej a dle chuti sůl. Vše tyčovým mixérem dohladka umixujeme.

Brambory:

  • Plech vyložíme pečicím papírem.
  • Brambory omyjeme kartáčkem. Následně je nakrájíme na půlky, větší brambory na čtvrtiny, aby byly všechny kousky zhruba stejně velké. Pak je vložíme do misky.
  • Nakrájené brambory zalijeme olejem a dobře promícháme tak, aby se jím hezky obalily ze všech stran a hezky je rozložíme na připravený plech.
  • Brambory vložíme do trouby a pečeme je při 200 °C zhruba 20 minut.
  • Po 20ti minutách pečení na brambory nasypeme parmazán, pokapeme je citrónovou šťávou, lehce je promícháme a pečeme ještě 3 minuty.
  • K hotovým bramborám přidáme pesto, promícháme je a můžeme podávat.
Autor: Markéta
Chod: Předkrmy
Klíčová slova: bezmasá jídla, Brambory, Lehká jídla, Lehká večeře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena