MRKVOVÝ DIP

690

Poznávání nových kultur, nových jídel a způsobů stravování, to je to, co na cestování miluji ze všeho nejvíce. Objevování nepoznaných pokrmů, způsobů jejich přípravy i styl konzumace. Právě cestování ve mně vzbudilo zájem o vaření, a právě díky němu si jídlo tolik užívám!

Miluji, když se udělá několik různých menších jídel, která se dají doprostřed stolu, a každý si nabírá a ujídá dle svých potřeb a chutí. Přesně toto jsem já a toto mám na jídle nejraději. Proč o tom ale právě nyní mluvím? Protože tento skvělý mrkvový dip, na který vám dnes přináším recept, je stejně jako hummus, baba ganoush, muhammara, zalouk a mnoho dalších, právě takovým jídlem, které mám při podobném stolování nejraději. Je rychlý, chuťově výrazný a tolik dobrý! Vyzkoušejte ho! Věřím, že se i u Vás stane stálicí.

MRKVOVÝ DIP

Příprava 45 minut

Co budete potřebovat

Na pečenou mrkev

  • 8 ks mrkve
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 menší lžíce římkého kmínu
  • 1 lžička uzené papriky
  • černý mletý pepř
  • sůl

Na dip

  • 150 g červené čočky
  • 150 ml olivového oleje
  • 100 ml ledové vody
  • šťáva z 1 ks citrónu
  • černý mletý pepř
  • sůl
  • chilli vločky
  • koriandr na dozdobení

Příloha: Lavash

    Postup

    • Mrkev, cibuli a stroužky česneku očistíme. Mrkev nakrájíme na kolečka a cibuli na měsíčky.
    • Zeleninu vložíme na plech, pokapeme ji trochou olivového oleje, posypeme římským kmínem, paprikou, pepřem a solí a vše dobře promícháme. Pak ji rozprostřeme na plechu a pečeme při 190 °C do úplného změknutí (Trvá to zhruba 30 minut.).
    • Než se zelenina upeče, uvaříme si ve vroucí vodě červenou čočku (Trvá to zhruba 5 minut).
    • Upečenou zeleninu přendáme do foodprocessoru, přidáme čočku, přilijeme olej, ledovou vodu, citrónovou šťávu, pepř, sůl a chilli a vše dohladka umixujeme.
    • Hotový dip předáme do misky a dozdobíme jej vločkami a koriandrem. Jako přílohu podáváme lavash.
    Autor: Markéta
    Chod: Předkrmy
    Kuchyně: arabská kuchyně
    Klíčová slova: Arabská kuchyně, dip, Hummus, Mrkev, Příloha

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Hodnocení receptu




    Close
    © Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena