Pokud bych měla jmenovat maso, které mám ze všech druhů nejraději, bylo by to bezesporu hovězí. Miluji steaky, roastbeef a dlouho tažená masa. Trhané je jedním z nich. Má plnou chuť, je krásně měkké a použitelné téměř do všeho. Skvěle se hodí do burgerů, na opečený kváskový chléb, do tortill, tacos či jen tak na talíř s nějakou neotřelou přílohou. Dnes jsem jím naplnila naše oblíbené housky na slider, a protože věřím, že by mohly oslovit i Vás, přináším vám je v tomto novém receptu.
Jaké maso zvolit?
Základem úspěchu je kvalitní maso. Zvolte tedy takové, jaké Vám vaše podmínky umožnují. Já jsem si oblíbila maso z farem, kterých jsem v našem okolí vyzkoušela několik. Věřím však, že i u vašeho řezníka seženete takové, které vám vykouzlí úsměv na tváři. (Pokud chcete tip, já jako Liberečák nedám dopustit na farmu Jitrava. Roky jsme sem jezdili a stále jezdíme na chutné večeře do jejich restaurace U Podkovy, a když začali s prodejem masa z vlastního chovu, stala jsem se i v tomto směru pravidelným zákazníkem. Hovězí již několik let nekupuji jinde! Jen ty objednávky online jsou boj. O maso je takový zájem, že mizí rychleji, než jej stihnete dát do košíku. Takže vlastně ani nevím, jestli zde vám mám tento tip dávat, aby na mě příště zbylo místo! Jsem ale strašně spokojený zákazník, tak se o tip ráda podělím. Nejlepší na tom totiž je nejen to, že maso je přímo z farmy, je neskutečně dobré, ale navíc je levnější než v supermarketu.)
Kvalitní maso máme, ale jakou část zvolit? Vždy je dobré vybrat tučnější maso a to nejlépe s delšími vlákny. Skvěle se hodí krk, kližka či karabáček.
Základní pravidla
Chcete-li dostáhnout perfektního trhaného masa, nejdůležitější je:
- zvolit kvalitní kus hovězího,
- vybrat tučnější maso s delšími vlákny,
- nikam nespěchat (Čím déle budete maso připravovat, tím lépe.),
- k trhání přistoupit hned po vytažení z trouby, kdy je maso ještě horké.
Do čeho maso použít? Do:
- burgeru, slideru, hotdogu, bagety (Naplňte jím pečivo a doplňte ho salátem nebo zeleninou.)
- topinky z kváskového chleba (Opečte na troše tuku starší kváskový chléb, který jste připravili například podle našeho receptu ZDE, z obou stran a trhané maso na něj navrstvěte.)
- zapečeného toastu (Opečte na másle dva plátky toustového chleba podle receptu ZDE z obou stran. Mezi tousty vložte maso a cheddar a toust zapečte.)
- lokše (Naplňte masem lokše a zamotejte je stejně jako palačinku. Lokše můžete připravit podle receptu ZDE.)
- tacos, tortilla (Trhané maso má v Mexiku dlouhou tradici. Doplňte ho čerstvými rajčaty, avokádovým guacamole, sýrem a spoustou bylinek. Vše vložte do tortilly nebo placky na tasoc. Skvěle si pochutnáte.)
- listového těsta (V Austrálii jsme objevili lásku k trhanému hovězímu masu zapečenému v listovém těstě jako pie. Tyto koláče jsou výtečné a trhané v nich dostane zase jiný rozměr. Recept najdete ZDE.)
- brambory (Brambory pečené v popelu jsou lahoda, ale co je ještě naplnit trhaným masem? To si určitě zamilujete.)

SLIDERY S TRHANÝM HOVĚZÍM MASEM
Co budete potřebovat
Na maso:
- 1 kg hovězího krku
- černý mladý pepř
- sůl
Na základ:
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 100 g celeru
- 1 snítka rozmarýnu
- 5 snítek tymiánu
- 150 ml červeného vína
- 500 ml hovězího vývaru
- 400 g krájených rajčat
- kůra z ½ chemicky neošetřeného citrónu
- 20 ml citrónové šťávy
- černý mletý pepř
- sůl
Postup
- Maso osolíme a opepříme. Pak ho na rozpálené pánvi zprudka opečeme ze všech stran (Trvá to cca 10 minut). Následně maso přendáme do pekáče (Zvolte pekáč, který má víko.).
- Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Česnek očistíme a prolisujeme. Mrkev a celer očistíme a nastrouháme nahrubo.
- V pánvi po mase rozpustíme sádlo a cibulku na něm necháme zesklovatět. Přidáme česnek, mrkev a celer a restujeme do změknutí. Poté přidáme rozmarýn a tymián. Přilijeme víno a vývar a přidáme rajčata. Lehce povaříme. Nakonec přidáme najemno nastrouhanou citrónovou kůru a šťávu.
- Připravenou směsí zalijeme maso a přiklopíme jej víkem (Pokud nemáte víko, použijte alobal.). Pekáč vložíme do trouby, kde maso pečeme na 130 C cca 6 hodin, dokud není hezky měkké a téměř se rozpadá.
- Než se maso upeče, připravíme si oblíbenou přílohu. Já tentokrát zvolila mini slider houstičky, které jsem připravila z těsta na hotdog housky. Těsto jsem rozdělila na 20 houstiček a pekla 30 minut na 160 C. (Maso na tolik houstiček nevystačí, proto jsem některé nechala volné a využila je druhý den na svačinu.)
- Ještě horké maso vyjmeme z pekáče a dvěma vidličkami natrháme. Omáčku propasírujeme a promícháme s masem.
- Masem naplníme připravené bulky nebo jinou přílohu dle chuti.

