JAHODOVÁ PĚNA

1.1K

Sezóna jahod je v plném proudu tak ji pojďme využít tímto jednoduchým, ryze letním receptem. Jahodová pěna se na horné letní dny totiž skvěle hodí. Osvěží a potěší. Navíc se dá skvěle využít i na spoustu dalších dezertů, které oceníte v dalších dnech.

Jakou smetanu použít

Vhodná smetana je nejdůležitější položkou tohoto receptu a cestou k úspěchu, aby byla pěna hezky pevná. Vždy volíme smetanu na šlehání. Čím vyšší procento bude mít, tím lepší. Nejraději volím 38% nebo míchám dvě různé smetany, tedy jednu 33% a druhou 40%. Šlehám ji vychlazenou a hezky dotuha. Pokud upřednostňujete smetanu s nižším procentem tuku, pevnost můžete dohnat ztužovačem.

Rozložte s přípravu do dvou dní

Chcete-li si co nejvíce usnadnit práci a ušetřit čas, připravte si jahodovou omáčku den předem. Nechte ji přes noc vychladit v lednici a příprava pak bude nejen rychlejší, ale výsledný efekt ještě lepší. Uleželá omáčka má intenzivnější chuť a díky dostatečnému vychlazení hezky podrží tvar pěny.

Dezert 3x jinak?

Na této pěně je fantastické to, že je velmi variabilní. Z jedné várky mohu vytvořit tři odpolední dezerty pro naši čtyřčlennou rodinu a pochutnat si tak na třech různých dezertech ve třech různých dnech.

  1. Jahodová pěna (Pěnu nandám na talířek a dozdobím ji ořechy, ovocem či mátou)
  2. Jahodový dezert do skleničky (Na dno skleničky nadrolím sušenky nebo piškoty. Na ně nanesu zhruba 1 cm pěny. Po obvodu skleničky naskládám jahody. Skleničku doplním pěnou a na závěr ji zaliji jahodovým želé.)
  3. Nanuky (Pěnu naliji do formiček na nanuky. Dovnitř můžete nakrájet i několik jahod na malinké kousky. Nanuky nechám zmrznout. Poté je namočím v čokoládě a dozdobím ořechy či lyofilizovaným ovocem. Uložím do mrazáku do pozdější použití.)

JAHODOVÁ PĚNA

Porce 12 3 dezerty pro 4 lidi
Příprava 30 minutes

Co budete potřebovat

  • 500 g jahod
  • 30 g moučkového cukru
  • 400 ml smetany ke šlehání alespoň 36% (viz popisek výše)
  • 100 g tučného tvarohu

Postup

  • Jahody očistíme a nakrájíme na menší kousky. Přendáme je do rendlíku a zasypeme je cukrem.
  • Rendlík dáme zahřívat. Jahody vaříme do změknutí, tedy zhruba 5 minut. Poté je umixujeme a opět vrátíme do rendlíku, kde je vaříme do zhoustnutí (Tekutiny se musí částečně odpařit. Omáčku je nejlepší zredukovat na polovinu, aby byla hustá a pěna dostatečně pevná.). Když je omáčka hotová, měla by mít cca 150 g.
  • Smetanu vyšleháme dotuha. Přidáme tvaroh a vychladlou jahodovou omáčku. Vše jemně promícháme metličkou (Míchejte jemně a pečlivě, ať vám pěna nespadne.)
  • Pěnu přendáme do cukrářského sáčku, s jehož pomocí ji nandáme na talířek či do mističky. Poté ji dle chuti dozdobíme ořechy, prachem z lyofilizovaných jahod a mátou.
Autor: Markéta
Chod: Dezert
Klíčová slova: Jahody, Krém, snadno a rychle

Zapojte se do konverzace

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena