ESÍČKA

Kdo by nemiloval esíčka. Lahodné sušenky s máslovou chutí, jenž jsou věrným společníkem při odpolední kávě. Ty má rád prostě každý!  Zkoumám jejich tvar a říkám si, kde k němu vlastně přišly? Co bylo za tou myšlenkou zakrouceného tvaru? Chtěl snad někdo naznačit jak moc jsou skvělé, nebo snad, že …

HOVĚZÍ ŽEBRA

Vybavuji si ten výhled, který se mi naskýtal při pohledu z našeho newyorského hotelového pokoje. Byl to výhled na ulici, jež ústila na rušné Time square a která nabízela nejednu možnost, jak se skvěle najíst. Hned naproti nám nás přes ulici lákala jedna na svá marinovaná žebra a my věděli, …

KURZ PŘÍPRAVY MASA

Kdo mě zná, ví, jak moc holduji masu. Jeho přípravu si vždy užívám a rád vymýšlím jeho nové inovace. Poté, co jsme se vrátili po naší cestě po Argentině jsem maso poznal zase trochu z jiné strany a toužil jsem naučit se o něm více. Proto abych se v této …

MUHAMMARA

Probouzím se do dalšího horkého dne a ač jsem si za poslední dny na ta vedra už tak nějak zvykla, dnes se mi vůbec nic nechce. Vzpomínám na horka ve Spojených Arabských Emirátech, kdy jsme dny trávili v chlazených bazénech, umělém kluzišti v obchodních centrech nebo klimatizovaných místnostech. Na přímém …

KOSHARI

Když jsem před pár dny ve svém starém pokojíku, který stále u našich mám, hledala jednu knížku, narazila jsem na další vzpomínku na mé dětství. Našla jsem zde krabičku plnou odlomených kousků kachliček a hrnců, které jsem tehdy našla v řece a tenkrát je považovala za velký archeologický objev. Při …

ITALSKÉ HOVĚZÍ RAGÚ

Maso dušené na zelenině, dochucené trochou rajčatového pyré, plné chuti červeného vína a příjemnou vůní bylinek, to je přesně to, co mi evokuje italské hovězí ragú, jedno z našich nejoblíbenějších italských jídel. Jídlo, na které má každá italská rodina svůj tradiční rodinný recept a které se dle regionů liší formou …

KVÁSKOVÝ CHLÉB

Vzpomínám, jak jsem jako malý kluk chodil v neděli večer pro chleba. Vím, zní to divně, ale opravdu tomu tak bylo. Každou neděli večer totiž na naše sídliště jezdívala dodávka z Křížanské pekárny, která rozvážela právě upečený chléb. Vždy se na něj stála fronta a vždy ta fronta stála za …

PUNČOVÝ DORT

Pokud by se mě někdo ptal, jaký je Františkův nejoblíbenější dezert, dlouho bych neváhala. Už když jsme spolu začínali chodit, častokrát naše rande končilo v cukrárně. Zde František vždy volil mezi pařížským či punčovým dortem a když jsem pak dorty začínala péct i doma, bylo jasné, které se u nás …

REBARBOROVÝ KOMPOT SE SKYREM

Jako malá jsem kompoty milovala. Mamka je vždy připravovala z toho co se urodilo na zahradě a my pak po celý rok měli z čeho čerpat. Největší zásobu vždy představovaly třešňové kompoty, které byly nejlepší variantou pro to, jak zužitkovat urozené třešně a hlavně byly výborným vyprošťovákem při nepříjemných nemocech. …

POTATO CURRY

Kuchyně krásného ostrova Mauricius mě nepřestává fascinovat. Směsice kultur, která tuto kuchyni provází dává totiž jeho jídlům pálivost, kořeněnost ale i exotický šarm. Díky dřívější kolonizaci je zde patrný francouzský i britský vliv a místní jídla jsou tomu zářným příkladem. Výběr jídel je zde natolik široký, že si z něj …

SPAGHETTI CON POLPETTE DI CARNE

Vzpomínám na chvíle strávené v Argentině a stále více si uvědomuji vliv světových dějin na kuchyně jednotlivých zemí. Argentina, která pro mě vždy byla zemí výtečných steaků a prvotřídního hovězího se pro mě po její návštěvě stala jedním velkým překvapením. Ano, maso je zde vynikající, o tom není pochyb, ale …

SMRKOVÝ MED S JAHODNÍKEM

Vždy když venku začnou rozkvétat pampelišky, vzpomenu si na doby, kdy jsem je sbírala, abych si doma připravila voňavý pampeliškový med. Med nám tak zdobil police ve spíži každý rok a každý rok nám byl věrným společníkem k odpolednímu posezení u čaje. Jednou jsem však ve starém časopise o bylinkách, …

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena