LOKŠE

6.9K
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel
Znáte snad lepší bramborové placky, než jsou lokše? My teda ne! Staročeská dobrota, která k nám doputovala z Jižní Moravy je i v Liberci jako doma. Její široká variabilita totiž osloví snad každého. Je libo přílohu k opeřenci? Nebo snad jen tak něco na zub? Ne? Raději byste hlavní chod na sladko? To všechno lokše splňují. Jsou ideální přílohou ke svatomartinské huse, ale s trochou džemu i skvělým sladkým jídlem k odpolednímu kakau. Co víc si přát!?

Lokše mi evokují vzpomínky na moji babičku, která na starých kamnech opékala tyto vláčné bramborové placky. Po jedné je dávala do velkého hrnce, hojně je promazávala sádlem a my se na ně pak snesli jak špačci. Během chvíle jsme je spásli a těšili se na další várku. Ať jich babička udělala co bylo v jejich silách, nikdy žádná nezbyla, tak moc jsme je měli rádi! Když babička zemřela, lokše z naší kuchyně na dlouho vymizely. Naštěstí na nich není nic těžkého a tak si je můžeme udělat i nyní.
https://www.instagram.com/neplechanaplechu/

Náročnost: středně náročné


Doba přípravy: 2 hodiny + chladnutí brambor

  • 1 hodina vaření brambor,
  • 30 minut příprava těsta,
  • 30 minut pečení placek.

Co budete potřebovat:

  • 1/2 kg brambor ve slupce,
  • 150 g hladké mouky,
  • sůl,
  • sádlo na omaštění.

Postup:

  1. Brambory ve slupce uvaříme den předem v okmínované a osolené vodě. Uvařené brambory necháme vychladnout.
  2. Druhý den brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme, přidáme mouku a dle chuti sůl. Z této směsi vypracujeme kompaktní těsto, které se nebude lepit a přitom bude hezky vláčné. 
  3. Těsto rozdělíme na osm stejných dílů, které na pomoučeném válu vyválíme na 0,5 vysokou kulatou placku, která bude velká asi jako palačinka. Jen co placku vyválíme, opečte ji na suché pánvi z obou stran, dokud se na ní nezačnou dělat tmavé puchýře. 
  4. Upečené placky dáváme po jedné do kastrolu a každou pomažeme sádlem. Kastrol přiklopíme pokličkou, aby lokše neztratili ani teplo, ani svou vláčnost. 

Nevíte co k nim? Vyzkoušejte třeba naši Kachnu na pomerančích.

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena