MALEDIVSKÝ SNACK

3.5K
Ani si snad nepamatuji, že bych si stravování v jiných koutech světa užívala tak, jako tady. Maledivy pro nás byly vážně gurmánským zážitkem. Každý večer jsem se těšila, až zase ochutnám jinou variaci curry i na to, až se během dne opět vydáme do města a já někde narazím na ty vynikající maledivské snacky. Toto zkoumání místní kuchyně mi vážně bude chybět, vše je tu totiž tak moc dobré! Samozřejmě, že jsou jídla, která nás oslovila méně, některá zase více a některá nás naprosto učarovala. A tak pokud mám vybrat ty, kterým jsme propadli nejvíce, budou to právě ty, které jsme se naučili připravovat během našeho kurzu vaření. Skvělé variaci maledivských snacků zahrnujících mass roshi, bajiya či gulhu se totiž zkrátka nedá odolat. Jedinečná kombinace šťavnatého tuňáka, kokosu a pro Asii typického koření si nás získala již při prvním ochutnáním a probudila i krásné vzpomínky na Bali, kde jsme s podobnou kombinací masa a kokosu setkali úplně poprvé!

BAJIYA


Náročnost: Mírně náročné


Doba přípravy: 45 minut

  • 10 minut příprava těsta,
  • 10 minut příprava surovin,
  • 10 minut výroba šátečků,
  • 15 minut smažení.

Co budete potřebovat (12 šátečků):


Na těsto:

  • 350 g hladké mouky,
  • 70 ml oleje,
  • 1/2 lžičky soli,
  • 230 ml teplé vody.

Na náplň:

  • 2 konzervy uzeného tuňáka,
  • 1 chilli paprička,
  • 10 lístků curry,
  • 2 cibule,
  • 2 lžíce  zázvoru,
  • 300 ml šťávy z citrónu,
  • 1 lžička kurkumy (sušené),
  • 2 lžičky cukru,
  • 1 lžička curry  (římský kmín, kurkuma, badyán, sušený zázvor, chilli),
  • sůl.

Postup:

  1. Nejprve si připravíme všechny suroviny. Cibuli nakrájíme najemno, zázvor na drobné kostičky, curry lístky nasekáme, chilli papričku nakrájíme na drobné kousky, citróny odšťavníme.
  2. Nyní si všechny suroviny přendáme do misky, přidáme kurkumu, curry, cukr a sůl a spolu s tuňákem (bez šťávy) je pěkně promícháme.
  3. Všechny suroviny na těsto vložíme do robota a necháme jej vypracovat kompaktní  a vláčné těsto. Pokud nemáte robot, nasypejte do velké misky mouku a sůl, udělejte uprostřed důlek, do něj nalijte olej, vidličkou jej promíchávejte a postupně přilívejte vodu, dokud všechny suroviny nespojíte. Poté těsto vyndejte na vál a rukama z něj vypracujte kompaktní těsto.
  4. Těsto rozdělte na 12 stejných dílů, z každého vypracujte placku, naplňte ji náplní a z vrchu ji zabalte do tvaru trojúhelníku. Šátečky usmažte v rozpáleném oleji do zlatova.

GULHA


Náročnost: Středně náročné


Doba přípravy: 50 minut

  • 10 minut příprava těsta,
  • 15 minut příprava surovin,
  • 10 minut výroba kuliček,
  • 15 minut smažení.

Co budete potřebovat (12 kuliček):



Na těsto:

  • 350 g hladké mouky,
  • 70 ml oleje,
  • 1/2 lžičky soli,
  • 230 ml teplé vody.

Na náplň:

  • 2 konzervy uzeného tuňáka,
  • 1/4 kokosového ořechu,
  • 1/2 chilli papričky,
  • 10 lístků curry,
  • 1 cibule,
  • 1 lžíce  zázvoru,
  • 1 stroužek česneku,
  • 200 ml šťávy z citrónu,
  • 1 lžička kurkumy (sušené),
  • sůl.

Postup:

  1. Nejprve si připravíme všechny suroviny. Cibuli nakrájíme najemno, zázvor na drobné kostičky, kokos nastrouháme, curry lístky nasekáme, česnek prolisujeme, chilli papričku nakrájíme na drobné kousky, citróny odšťavníme.
  2. Nyní si všechny suroviny přendáme do misky, přidáme kurkumu a sůl a spolu s tuňákem (nechte i část šťávy) je pěkně promícháme.
  3. Všechny suroviny na těsto vložíme do robota a necháme jej vypracovat kompaktní  a vláčné těsto. Pokud nemáte robot, nasypejte do velké misky mouku a sůl, udělejte uprostřed důlek, do něj nalijte olej, vidličkou jej promíchávejte a postupně přilívejte vodu, dokud všechny suroviny nespojíte. Poté těsto vyndejte na vál a rukama z něj vypracujte kompaktní těsto.
  4. Těsto rozdělte na 12 stejných dílů, z každého vypracujte placku, naplňte ji náplní a do těsta ji zabalte tak, aby vznikla kulička. Kuličky usmažíme v rozpáleném oleji.

MASS ROSHI


Náročnost: Středně náročné


Doba přípravy: 50 minut

  • 10 minut příprava těsta,
  • 15 minut příprava surovin,
  • 10 minut výroba placek,
  • 10 minut opékání.

Co budete potřebovat (10 placiček):



Na těsto:

  • 350 g hladké mouky,
  • 70 ml oleje,
  • 1/2 lžičky soli,
  • 230 ml teplé vody.

Na náplň:

  • 2 konzervy uzeného tuňáka,
  • 1/2 kokosového ořechu,
  • 1 chilli paprička,
  • 15 lístků curry,
  • 1 cibule,
  • 1 lžíce  zázvoru,
  • 5 stroužek česneku,
  • 200 ml šťávy z citrónu,
  • sůl.

Postup:

  1. Nejprve si připravíme všechny suroviny. Cibuli nakrájíme najemno, zázvor na drobné kostičky, kokos nastrouháme, curry lístky nasekáme, česnek prolisujeme, chilli papričku nakrájíme na drobné kousky, citróny odšťavníme.
  2. Nyní si všechny suroviny přendáme do misky, přidáme sůl a spolu s tuňákem (nechte i část šťávy) je pěkně promícháme.
  3. Všechny suroviny na těsto vložíme do robota a necháme jej vypracovat kompaktní  a vláčné těsto. Pokud nemáte robot, nasypejte do velké misky mouku a sůl, udělejte uprostřed důlek, do něj nalijte olej, vidličkou jej promíchávejte a postupně přilívejte vodu, dokud všechny suroviny nespojíte. Poté těsto vyndejte na vál a rukama z něj vypracujte kompaktní těsto.
  4. Těsto rozdělte na 10 stejných dílů, z každého vypracujte placku, naplňte ji náplní a do těsta ji zabalte tak, aby vznikla kulička. Kuličku poté zploštíme a na sucho opečte na pánvi, dokud nezačne dělat hnědé puchýře.






Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena