BANKETKY

Banketky si pamatujeme již z dob našich školních let, kdy jsme s Frantou navštěvovali taneční kurzy. Tenkrát jsme se prvně při hodině st...


Banketky si pamatujeme již z dob našich školních let, kdy jsme s Frantou navštěvovali taneční kurzy. Tenkrát jsme se prvně při hodině stolování setkali s tímto malým pečivem, které nás pak doprovázelo na nejrůznějších rautech, párty a oslavách. Sami jsme si je posléze začali dělat i doma a staly se tak věrným společníkem při našich večerech s přáteli, jen ten vzhled našich banketek dostal za ta léta více cestovatelský ráz. Je tomu již pár let, co jsme je zabalily do cestovatelského kabátu, kterým jsme se inspirovali při našich cestách po střední Evropě. Malé bochánky, které se pečou vedle sebe v jedné kulaté formě se totiž takto tradičně připravují ve Švýcarsku a Německu. Prvně jsme se s nimi setkali právě ve Švýcarsku a od té doby je snad neděláme jinak, takto jsou totiž ještě roztomilejší a atraktivnější než kdy dříve. No nemám pravdu?


Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 2,5 hodiny

  • 10 minut příprava těsta na bílé banketky,
  • 10 minut příprava těsta na celozrnné banketky,
  • 1 hodina 30 minut celkové kynutí,
  • 10 minut tvarování bochánků,
  • 30 minut pečení.
Co budete potřebovat (na 20 banketek):

Na bílé banketky:
  • 180 ml mléka,
  • 250 g hladké špaldové mouky,
  • 25 g másla,
  • 1/2 lžičky soli,
  • 1/2 lžičky cukru,
  • plná lžička sušeného droždí,
  • sezamová semínka na posypání.
Na celozrnné banketky:
  • 250 ml vody,
  • 250 g celozrnné špaldové mouky,
  • 50 g másla,
  • 1/2 lžičky soli,
  • 1/2 lžičky cukru,
  • plná lžička sušeného droždí,
  • ovesné vločky na posypání.
Vajíčko na potření


Postup:

  1. Nejprve si připravíme těsto na bílé banketky. Do velké mísy prosejeme mouku a uprostřed uděláme malý důlek. Do důlku vlijeme vlažné mléko (Ne horké, ale vlažné, horké mléko by mohlo zničit kvasnice a těsto by pak nekynulo), vsypeme cukr a droždí a mírně do směsi zamícháme s moukou, aby vznikla hustší kašička. Těsto přikryjeme utěrkou a než nám vzejde kvásek připravíme se těsto na celozrnné banketky.
  2. Celozrnné banketky připravíme stejně jako ty bílé. Do velké mísy prosejeme mouku a uprostřed uděláme malý důlek. Do důlku vlijeme vlažné vodu (Ne horkou, ale vlažnou, horká voda by mohla zničit kvasnice a těsto by pak nekynulo), vsypeme cukr a droždí a mírně do směsi zamícháme moukou, aby vznikla hustší kašička. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme v něm vzejít kvasnice.
  3. Nyní se vrátíme ke světlým banketkám. Na mouku, která zbyla kolem vykynutého kvásku, nasypeme sůl a na kousky nakrájíme máslo. Vše zpracujeme vařečkou v kompaktní hmotu a nebo tuto práci přenecháme robotu. Když jsou všechny suroviny spojené, vyndáme těsto na vál a ještě jej ručně propracujeme dokud nevznikne hladké pružné těsto. Takto připravené těsto vložíme do olejem vymazané mísy a přikryté utěrkou jej necháme kynout 1 hodinu.
  4. Než jsme vypracovali těsto na bílé bankety, vykynul kvásek v celozrnných banketkách a tak se můžeme nyní vrhnout na ně. Na mouku, která zbyla kolem vykynutého kvásku, nasypeme sůl a na kousky nakrájíme máslo. Vše zpracujeme vařečkou v kompaktní hmotu a nebo tuto práci přenecháme robotu. Když jsou všechny suroviny spojené, vyndáme těsto na vál a ještě jej ručně propracujeme dokud nevznikne hladké pružné těsto. Takto připravené těsto vložíme do olejem vymazané mísy a přikryté utěrkou jej necháme kynout 1 hodinu.
  5. Vykynutá těsta nakrájíme každé na 10 stejných dílů (dohromady tedy 20 banketek: 10 bílých a 10 tmavých). Každou banketku promáčkneme pěstí a vytvarujeme z ní kuličku. Kuličky naklademe střídavě do máslem vymazané a moukou vysypané kulaté formy na dort. Každou pomažeme kolem dokola máslem, aby se k sobě příliš nepřilepily a šly dobře oddělit. Do formy je klademe s malým rozestupem mezi s sebou, protože budou ještě kynout. Takto připravené banketky necháme 20 minut odpočinout.
  6. Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
  7. Vykynuté banketky potřeme žloutkem a posypeme oblíbenými semínky.
  8. Banketky pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 30 minut.


You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images