GRANOLA

4.6K
Myslím, že nebudeme sami, kdo je po svátcích stále ještě přesycený a tak i přestože jsme zvyklí spíše na vydatnější snídaně jako jsou anglické muffiny, french toast nebo shakshuka, rozhodli jsme se tentokrát dopřát tělu něco lehčího a stravitelnějšího. Rána se tak u nás nesou v duchu startu dne formou smoothies a bílých jogurtů na nejrůznější variace a my se tak konečně přestáváme cítit jako pecka! Jednou z těch nejoblíbenějších variací je u nás bílý jogurt s touto granolou, kterou jsme si připravili dle našich vzpomínek na Cookovy ostrovy. Na to, jak jsme zde po ránu pili vodu z čerstvých kokosových ořechů, k snídani si dopřávali jogurt se sladkými banány a odpoledne se zakousli do sladkého manga, které jsme si shodili ze stromu za hotelem. Jak ráda bych se vrátila zpět!
Náročnost: nenáročné

Doba přípravy: 35 minut
  • 10 minut příprava směsi,
  • 5 minut krájení sušeného ovoce,
  • 25 minut pečení.
Co budete potřebovat (na 1/2 kg granoly):
  • 250 g ovesných vloček,
  • 50 ml kokosového mléka,
  • 30 g medu,
  • 50 g kešu oříšků,
  • 50 g kokosových chipsů,
  • 50 g sušeného manga,
  • 50 g sušené papáji,
  • 50 g sušených banánů.
Postup:
  1. Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
  2. Velký plech s vyšším okrajem si vyložíme pečícím papírem.
  3. Do menší misky vložíme sušené ovoce, které jsme si předtím nakrájeli na menší kousky. Do jiné misky nasypeme všechny ořechy a dobře je promícháme (Ořechy si můžete dle chuti pokrájet na menší kousky. My je nekrájíme, máme rádi větší kousky, ale pokud bychom používali jiné (velké) ořechy, jako například pekany, je lepší je pokrájet.). 
  4. V menší misce metličkou promícháme kokosové mléko s medem tak, aby se suroviny pěkně spojily (Kokosové mléko často dělá to, že když není čerstvé, oddělí se tekutá část, která zůstane dole a ta tučnější, která zatuhne nahoře, z tohoto důvodu raději kupujeme plechovky, které otevřeme, mléko promícháme a v případě nutnosti rovnou v plechovce tyčovým mixérem umixujeme, což u papírových krabiček nelze.)
  5. Nyní přistoupíme k přípravě granoly. Do velké mísy nasypeme vločky, přilijeme směs z kokosového mléka a medu a přisypeme ořechy. Vše dobře promícháme, aby vločky i ořechy dobře obalily. Kokosové mléko vločky hezky navlhčí a med jim zaručí nejen sladkou chuť, ale i křupavost.
  6. Když máme směs hotovou, rozprostřeme ji na plech vyložený pečicím papírem přičemž dáváme pozor, aby co nejvíce kokosových chipsů zůstalo na dně a ne na povrchu granoly. Kokos při pečení rychle hnědne a takto jeho hnědnutí co nejvíce oddálíme. (Pokud vám ve směsi vzniknou hrudky medem slepených vloček vůbec to nevadí ba naopak! Nesnažte se je tedy oddělit, hrudky jsou na granole totiž to nejlepší!)
  7. Takto připravenou granolu dáme péct do trouby vyhřáté na 1 60°C na 15 minut. 
  8. Po 15 minutách pečení granolu přidáme do granoly sušené ovoce a pěkně ji celou promícháme. Poté pečeme ještě 15 minut. (Sušené ovoce přidáváme až v druhé fázi pečení, aby se nepeklo tak dlouho jako ostatní suroviny. Díky tomu tak předejdeme jeho zčernání.)
  9. Upečenou granolu necháme zcela vychladnout a poté ji přesypeme do uzavíratelné dózy. Granolu také můžeme nasypat do sáčků a darovat je jako jedlý dárek.
  10. Granolu podáváme k oblíbenému jogurtu dozdobenou čerstvým ovocem nebo jen tak bez ovoce. My máme nejraději variantu s bílým jogurtem a čerstvým banánem, nebo také se smoothie z čerstvého ovoce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena