GRANOLA

Myslím, že nebudeme sami, kdo je po svátcích stále ještě přesycený a tak i přestože jsme zvyklí spíše na vydatnější snídaně jako jsou an...


Myslím, že nebudeme sami, kdo je po svátcích stále ještě přesycený a tak i přestože jsme zvyklí spíše na vydatnější snídaně jako jsou anglické muffiny, french toast nebo shakshuka, rozhodli jsme se tentokrát dopřát tělu něco lehčího a stravitelnějšího. Rána se tak u nás nesou v duchu startu dne formou smoothies a bílých jogurtů na nejrůznější variace a my se tak konečně přestáváme cítit jako pecka! Jednou z těch nejoblíbenějších variací je u nás bílý jogurt s touto granolou, kterou jsme si připravili dle našich vzpomínek na Cookovy ostrovy. Na to, jak jsme zde po ránu pili vodu z čerstvých kokosových ořechů, k snídani si dopřávali jogurt se sladkými banány a odpoledne se zakousli do sladkého manga, které jsme si shodili ze stromu za hotelem. Jak ráda bych se vrátila zpět!


Náročnost: nenáročné

Doba přípravy: 35 minut
  • 10 minut příprava směsi,
  • 5 minut krájení sušeného ovoce,
  • 25 minut pečení.
Co budete potřebovat (na 1/2 kg granoly):
  • 250 g ovesných vloček,
  • 50 ml kokosového mléka,
  • 30 g medu,
  • 50 g kešu oříšků,
  • 50 g kokosových chipsů,
  • 50 g sušeného manga,
  • 50 g sušené papáji,
  • 50 g sušených banánů.
Postup:
  1. Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
  2. Velký plech s vyšším okrajem si vyložíme pečícím papírem.
  3. Nyní přistoupíme k přípravě granoly. Do velké mísy nasypeme vločky, přilijeme kokosové mléko a přidáme med, vše prsty pečlivě promneme, aby vznikla vlhká, místy hrudkovitá směs. (Kokosové mléko často dělá to, že když není čerstvé, oddělí se tekutá část, která zůstane dole a ta tučnější, která zatuhne nahoře, z tohoto důvodu raději kupujeme plechovky, které otevřeme, mléko promícháme a v případě nutnosti rovnou v plechovce tyčovým mixérem umixujeme, což u papírových krabiček nelze. Na toto je při nalévání mléka do vloček nutné myslet, aby jste se neochudili o tu lahodnou kokosovou chuť.) 
  4. Do vločkové směsi přidáme kešu a kokosové chipsy, směs jemně promícháme a rovnoměrně ji rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. Takto připravenou granolu dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 15 minut.
  5. Než se granola předpeče, připravíme si sušené ovoce. Sušené banány nalámeme a mango s papájou nakrájíme na menší kousky. Když uplyne 15 minut od prvního pečení granoly, vyndáme granolu z trouby (troubu nevypínáme), zamícháme do ní připravené ovoce a dáme ji do trouby péct ještě na dalších 10 minut. Ovoce přidáváme do granoly až v druhé fázi, aby byla granola pěkně zlatá a přitom ovoce nebylo vysušené.
  6. Upečenou granolu necháme zcela vychladnout a poté ji přesypeme do uzavíratelné dózy. Granolu také můžeme nasypat do sáčků a darovat je jako jedlý dárek.
  7. Granolu podáváme k oblíbenému jogurtu dozdobenou čerstvým ovocem nebo jen tak bez ovoce. My máme nejraději variantu s bílým jogurtem a čerstvým banánem, nebo také se smoothie z čerstvého ovoce.

You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images