KRTKŮV DORT

27.9K
Sedím tady nad posledním kouskem krtkova dortu a s nostalgií vzpomínám na dobu na přelomu tisíciletí. Je to zvláštní, sama si totiž vybavuji, když naši vzpomínali na své mládí, na ta jejich tuzexová léta a fronty na pomeranče a já si už tehdy říkala, že moje doba je dostatečně moderní na to, aby mé vzpomínky byly i po několika desítkách let stále děsně in. No jo, tehdy jsem byla v pubertě. Vždy jsem se těšila až mě Tereza Pergnerová u televize přivítá svým “Čágo bélo šílenci!” a já si o pár minut později budu moci poslechnout tehdy hrozně populární Kelly Family. Do školy pak půjdu v těch děsně cool zvonáčích, které na sobě bude mít úplně celá třída a možná s sebou propašuji i nejnovější číslo Bravíčka, kapitolu Láska, sex a něžnosti totiž musíme s holkama probrat! 

Myslím, že naši tehdy tyto své návraty do minulosti zakončili slovy “Jo to byla doba!” a mě teď cosi nutí to říci také! A víte co? Ona ta doba byla vážně skvělá. Bylo to totiž naše dětství a ač už dětství prožíváme kdykoliv, měli bychom na něj vzpomínat s láskou. Stejně jako já teď na svá pubertální léta u tohoto krtkova dortu. Je snad populárnější dort devadesátek, než je právě tato krtina? Já myslím, že ne!   
Náročnost: mírně náročné

Doba přípravy: 1 hodina 35 minut
  • 15 minut příprava těsta,
  • 60 minut pečení,
  • 5 minut příprava náplně,
  • 15 minut zdobení dortu.
Co budete potřebovat (na jeden dort o průměru 20 cm):

Na korpus:
  • 4 vejce,
  • 100 g krupicového cukru,
  • 125 g změklého másla,
  • 150 g polohrubé mouky,
  • 3 lžíce kakaa,
  • 1 prášek do pečiva.
Na náplň:
  • 4 banány,
  • 400 ml smetany na šlehání (nejlépe jednu 30% a jednu 40%),
  • 50 g oblíbené čokolády (my použili hořkou 80% čokoládu).
Postup:
  1. Nejprve si vezmeme dortovou formu o průměru 20 cm a vymažeme ji máslem a vysypeme polohrubou moukou (Pokud nemáte formu o průměru 20 cm nevadí, můžete použít jakoukoliv jinou formu, jen zvolte vyšší dávku surovin dle poměru.)
  2. Troubu dáme vyhřívat na 100 °C. 
  3. Nyní si připravíme těsto na dort. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky dáme do jedné misky a žloutky do druhé. Žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny (Šlehejte je opravdu dlouho, dokud nezískáte světlou nadýchanou pěnu, alespoň tedy 8 minut.) Poté do žloutkové pěny zašleháme po malých kouskách změklé máslo a opět chvíli šleháme. Dále ve druhé míse vyšleháme bílky do tuha. Vyšlehané bílky přidáme do mísy k žloutkům, přidáme mouku, kterou jsme si předtím promíchali s kypřícím práškem a kakaem a vše velmi opatrně vařečkou nebo stěrkou spojíme dohromady tak, abychom měli krásně nadýchané těsto (Míchejte rychle, ale opatrně, aby Vám těsto neslehlo. Nejlépe tak uděláte, když při míchání budete pomysleně opisovat rukou osmičku.).  
  4. Těsto nalijeme do formy a pěkně jej ve formě urovnáme. Dort dejte péct na 10 minut do trouby předehřáté na 100 °C. Po 10ti minutách teplotu zvýšíme na 140 °C a pečeme ještě 50 minut. Po 60 minutách, kdy je piškot celkově v troubě do něj píchneme suchou špejlí a pokud ji vytáhneme opět suchou, můžeme korpus vyndat. Korpus necháme ve formě zcela vystydnout.  
  5. Vychladlý korpus vydlabeme. Nejprve si nožem nařízneme hranici kolem celého korpusu asi 1,5 cm od okraje (Dávejte však pozor ať dort neproříznete až na dno, dno musí také zůstat 1,5 cm hluboké) a poté vidličkou korpus vydlabeme. Obsah prsty nadrolíme na drobky a dáme je stranou.
  6. Nyní si připravíme krém. Čokoládu nožem nasekáme na drobno. Obě smetany vyšleháme do tuha a na závěr do tuhé šlehačky zamícháme čokoládu (Čokoládu zamíchejte do šlehačky vařečkou a né metlami, mohli byste šlehačku přešlehat).
  7. Přišel čas na to dort složit. Vezměte si tedy vydlabaný korpus a naplňte jej cca 2 cm vysokou vrstvou krému. Krém uhlaďte a na něj poskládejte oloupané banány. Banány jemně zamáčkněte a přikryjte je další vrstvou krému, zbytek krému navrstvěte do tvaru krtiny a pěkně ji uhlaďte (šlehačkou můžete i trochu přetřít boky dortu). Nadroleným korpusem posypeme celý dort a jemně drobky na dort přimáčkneme, aby se nám nesypaly okolo. 
  8. Připravený dort necháme v lednici zatuhnout.

Zapojte se do konverzace

  1. Anonymní says:

    Ahoj Markéto,
    musím říct, že ty fotky jsou nádherné. Úplně se mi sbíhají sliny na ten krásný dort. Devadesátky si popravdě nepamatuji – jsem ročník 95, ale část z těch věcí jako např. zvonáče, Bravíčko apod. se drželi i později, takže na ty nějaké ty vzpomínky mám. 🙂
    Každopádně musím říct, že recept mě opravdu zaujal a je velmi dobře popsaný a nafocený, takže si troufnu tvrdit, že ho dle receptu hravě zvládnu i já. O:-)

    Ještě jsem se chtěla zeptat, zda pro fotky využíváš přídavná světla, nebo prostě "jen rovnou fotíš na denním světle", případně ještě čím fotíš, protože ty fotky jsou opravdu parádní. 🙂

    Předem děkuji za odpověď a přeji ti hezký večer
    …Ari

    1. Markéta says:

      Moc děkuji za krásná slova! Jsem ráda, že jsi si s námi zavzpomínala i na ty svoje devadesátky a že tě recept zaujal :).

      Ve focení jsem amatér, světla nepoužívám, vždy jen čekám na to správné denní světlo a na focení používám obyčejnou zrcadlovku Canon 600D. Moc děkuji za pochvalu.

      Hezký zbytek víkendu
      Markéta

    2. Anonymní says:

      Vůbec není zač 🙂

      O Canonu EOS 600D se přiznám jsem taky uvažovala. Nakonec však včera vyhrála 250D.

      Moc děkuji za odpověď a přeji hodně úspěšných dortů i do budoucna. 🙂

      PS: Bohužel jsem blog musela přestěhovat. Nyní je na adrese: https://marianaaridrobna.blogspot.com/

  2. Dagmar Janíková says:

    Jé tak to se mi zrovna hodí. Dcera mi nedávno říkala, že by ho chtěla upéct a tak jsem začala pokukovat na internetu a žádný mi úplně nepadl do oka….až teď…:-)

    1. Markéta says:

      Tak to jsme moc rádi, že Vám zrovna náš recept padl do oka, děkujeme!

  3. Karolína says:

    Dobrý den,

    jak velké jste použily smetany ke šlehání?

    děkuji

    1. Markéta says:

      Dobrý den,
      celkem to dá 400 ml. Raději jsem to upravila i v receptu.

      Děkuji za dobrou poznámku a přeji hezký zbytek dne
      Markéta

  4. Ahoj, moc děkuji za recept, pekla jsem v sobotu poprvé samostatně dort a byl výborný, díky vašemu receptu. Koupila jsem si novou váhu, mísu i dortovou formu, tak hned zítra upeču něco dalšího 🙂 Asi mrkváček.

    1. Markéta says:

      Moc děkujeme za tak krásná slova. Vážíme si toho. Jsme rádi, že vám dort chutnal a těšíme se jak Vám bude chutnat mrkváček.

  5. Anonymní says:

    Dobry den Marketo,
    Moc dekuji za recept.
    Ziji v zahranici a bohuzel tady polohruba mouka neni k dostani. Slo by to nahradit hladkou?
    Predem diky za odpoved.
    Adela

    1. Markéta says:

      Dobrý den, určitě můžete, jen to berte tak, že hladká mouka bude v dortu o něco hutnější, proto bych použila o trošku více kypřícího prášku, ať nakypření těsta trochu pomůžete :).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena