PERNÍČKY

Bytem nám voní vůně perníčků a já už konečně začínám cítit tu příjemnou atmosféru přicházejících Vánoc. Je to totiž taková naše tradice...


Bytem nám voní vůně perníčků a já už konečně začínám cítit tu příjemnou atmosféru přicházejících Vánoc. Je to totiž taková naše tradice, kdy na přelomu posledních měsíců v roce začínáme péct perníčky, abychom je pak mohli s láskou zdobit na přicházející svátky. Vzpomínám na to jak jsem je už od mala pekla s mamkou a každý rok tak zkoušela nový recept, který by splnil naše představy o dokonalém perníčku, který by krásně dokreslil atmosféru těch nejkrásnějších svátků roku, jakými bezesporu Vánoce jsou. Po 15ti letech pečení jsme jej díky naší kamarádce Daniele konečně našli a posledních 5 let tak pečeme ty, které jsme po jejím vzoru objevily. Díky ní jsme totiž došly k receptu, na měkké, medové a nádherně voňavé perníčky, které jsou natolik jedinečné, že jim jednoduše nelze odolat a já věřím, že i vy k nim díky tomuto receptu naleznete lásku.



Náročnost: Středně náročné

Doba přípravy: 1,5 hodiny + odležení těsta

Co budete potřebovat:
  • 320 g hladké mouky,
  • 120 g moučkového cukru,
  • 100 g másla,
  • 100 g medu,
  • 1 vejce,
  • 1 lžička jedlé sody,
  • 2 lžičky perníkového koření.
Pokud máte rádi kakao, můžete přidat 1,5 lžičky kakaa. My máme nejraději čisté bez kakaa :).

Postup:
  1. Mouku, cukr, sodu a perníkové koření nasypeme do misky. V misce je promícháme, aby se všechny suroviny hezky propojili a poté je přes síto prosejeme na pracovní plochu. Uprostřed uděláme větší důlek, do kterého vyklepneme vejce, nalijeme med a okolo pokladem na kousky nakrájené změklé máslo. Vidličkou pak od prostředku zamícháváme tekuté suroviny do sypké směsi a na když už to nejde vidličku vyndáme a ručně do směsi zapracujeme máslo. Směs zpracováváme tak dlouho dokud nezískáme hladké kompaktní těsto. To poté vytvarujeme do válečku a zabalíme do potravinové folie, ve které jej necháme do druhé dne uležet. 
  2. Druhý dne začneme připravovat perníčky. Těsto si 30 minut před samotou přípravou perníčků vytáhneme z lednice, aby přijalo pokojovou teplotu. Bude se vám s ním poté lépe pracovat.
  3. Těsto rozdělíme na třetiny. Vezmeme jeden kus těsta a ručně jej mírně propracujeme. Poté si mírně pomoučíme pracovní plochu a těsto na něm vyválíme na tloušťku cca 3 mm (Plochu nepomoučete moc, když jí pomoučíte příliš, odrazí se to na měkkosti těsta. Na pomoučení používáme hladkou mouku). Z těsta vykrájíme požadované tvary vykrajovátky a poté je přeneseme na plech vystlaný pečicím papírem. Zbylé těsto dáme stranou a dále pokračujeme s novým kouskem těsta. (Těsto které nám zbývá zpracováváme až na závěr, nepřimíchávejte se do nových kousků těsta. Nové těsto je totiž vždy nejkvalitnější a z něj budou perníčky právě ty nejchutnější. Díky tomu, že při zpravování těsto podmoučíme, stává se tvrdší a zbytkové těsto je pak o něco málo pružné. Stále však dobré).
  4. Vykrájené perníčky pečeme v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 8-10 minut do zlatavé barvy, záleží na velikosti vykrajovaného perníčku. Upečené perníčky ihned stáhneme z plechu a necháme je zcela vychladnout. (Perníčky po upečení na plechu nenecháváme, protože plech je stále ještě teplý a perníčky by se na něm ještě chvíli dopékaly. Mohly by tak zčernat.)
  5. Upečené perníčky zdobíme bílkovou polevou.

JAK NA BÍLKOVOU POLEVU?

Na bílkovou polevu mi chodí každý rok nesčetně dotazů a abych pravdu řekla, nikdy jsem netušila, že by o tento návod mohl být takový zájem. Je však pravda, že sama jsem zažila několik pokusů/omylů než jsem na tu svou oblíbenou přišla a tak věřím, že i vám tento můj návod třeba pomůže.Co budete potřebovat?
  • 1 bílek,
  • 160 g moučkového cukru,
  • 5 kapek citrónové šťávy.
Postup:
  1. Čistý bílek, tedy bílek bez nulové známky žloutku vložíme do vyšší nádoby. Přidáme prosátý moučkový cukr a lžící vše lehce promícháme, aby se bílek s cukrem spojil. Poté už je práce na robotu.
  2. Spojený bílek s cukrem šleháme ve stolním robotu nebo v ručním robotu alespoň 10 minut. Šlehání je zde právě to nejdůležitější, poleva totiž bude krásně bílá, hladká a pevná.
  3. Do vyšlehané polevy nakapeme citrón a šleháme ještě chvilku (stačí pár vteřin).
  4. Hotovou polevu přeneseme do zdobicího sáčku. Nejraději používám obyčejné igelitové sáčky, kterým si sama mohu ustřihnout špičku. Tu stříhám opravdu malou cca 1 mm a polevou zdobím perníčky hned po přípravě polevy. To jak nazdobit perníčky po mém vzoru se semnou můžete naučit na některém z našich nepleších workshopů.
Naše nepleší cestopisná kuchařka je již na světě a ráda by byla u tebe doma! Chceš se na ní kouknout? KLIKNI ZDE






You Might Also Like

4 komentářů

  1. Ahoj, mohla bych se prosím zeptat, jak udržet perníčky do Vánoc měkké? Máte nějaké fígle? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Perníčky jsou měkké pořád :). Nejlepší je je mít ve spíži, pokud by ztvrdly, tak k nim dát rozpůlené jablko a oni opět změknou :)

      Vymazat
  2. Pekla jsem předevčírem a pořád jsou dost tvrdé :) .. no uvidíme, ještě je čas, možná jsem je udělala moc tenké..? Každopádně chuťově jsou boží :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, musejí být tlustější (vyválet je minimálně na 3 mm). Třetí den by již měli být měkké. Možná k nim zkuste dát rozkrojené jablko, jestli se to nezlepší.

      Vymazat

Flickr Images