FOUGASSE

6.5K
Fougasse! Zvláštní jméno že? Francouzský chléb pocházející z oblasti Provence s typickým kulatým a placatým tvarem připomínajícím pšeničný klas, ano, přesně to je fougasse. Voňavé bílé pečivo, které stejně jako jeho sestřička italská focaccia je často doplněný o různé přidané ingredience jako bylinky, olivy či sušená rajčata.

Vzpomínám na naše poslední dny v Buenos Aires. Na to silné sluníčko, které tu s nadcházejícím podzimem stále ještě krásně hřálo a na ta rána, kdy jsme v ulicích jindy rušného města téměř nikoho nepotkali. To víte, noci v Buenos Aires jsou bujaré a rána díky nim krásně pozvolná. Člověk tak často může nabýt pocit, že mu ráno patří celé město a až teprve s pokročilým dopolednem potká první našince. Ty, kteří otevírají svá zelinářství překypující nejčerstvější zeleninou nebo ty, kteří lákají na nejvoňavější pečivo. Hmm, ta vůně z nedaleké pekárny na hlavní ulici se lila široko daleko po celém okolí a ne jednou nás zlákala ke své návštěvě. Francouzské i italské pečivo je zde díky velkému množství přistěhovalců už z dob kolonizace jako doma a my si jej zde po celý pobyt hojně užívali. Možná právě proto naše první setkání s fougasse neproběhlo v jeho francouzské domovině, ale v Argentině, kde se také těší velké oblibě.

Náročnost: mírně náročné

Doba přípravy: 18 hodin

Co budete potřebovat (4 ks):

Na rozkvas:
  • 150 g hladké mouky,
  • 170 g vody,
  • 30 g pšeničného kvásku.

Pokud si chcete vypěstovat vlastní kvásek, koukněte na recept ZDE.

Na těsto:
  • 300 g rozkvasu,
  • 330 g vody,
  • 680 g  hladké mouky,
  • 19 g soli,
  • 60 g černých oliv,
  • olivový olej na potření.
Postup:
  1. Ve větší misce si připravíme rozkvas, a to tak, že smícháme vodu, mouku a pšeniční kvásek. Jestliže máte doma pouze kvásek žitný, tak se nic neděje, jen je potřeba ho alespoň dvakrát nakrmit pšeničnou moukou. Připravený rozkvas přikryjeme potravinářskou folií a necháme přes noc prokvasit.
  2. Druhý den smícháme ve ve vetší míse rozkvas, mouku, vodu a sůl. Vše necháme v robotu hníst na nízkou rychlost zhruba 2 minuty. Mezitím si nakrájíme olivy na půlky. Ty přidáme do těsta a necháme hníst 8 minut na vyšší rychlost. Vypracované těsto vložíme do větší mísy, kterou jsme jsme si vymazali olivovým olejem. Přikryjeme ho potravinovou folií a dáme na teplejší místo kynout asi na 2 hodiny nebo na tak dlouho, dokud nezdvojnásobí svůj objem (doba kynutí záleží na teplotě v bytě, v létě může těsto kynout 1,5 hodiny v zimě třeba 3). Během kynutí těsto aspoň dvakrát přeložte. Vykynuté těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
  3. Troubu dáme předehřívat na 250 °C. V troubě necháme rozehřát pečící kámen na který budeme fougasse sázet (Jestliže nemáte pečící kámen, nic se neděje fougasse muže péct i na plechu s pečícím papírem.  Pokud nemáte troubu s možností přidávání páry, vložte na dno trouby menší plech se 150 ml vody.)
  4. Vykynuté těsto vyndáme na vál. Rozdělíme jej na 4 stejně velké díly, ze kterých vytvarujeme bochánky. Ty necháme půl hodiny  vykynut. Vykynutý bochánek vyválíme na podlouhlou placku asi 1 cm silnou. Placku přeneseme na plech s pečícím papírem a pomocí nože vytvořte šest otvorů, které trochu roztáhněte. Takto připravené fougasse potřeme olivovým olejem a vložíme do rozehřáté trouby. 
  5. Fougasse pečeme 10 minut, poté teplotu stáhneme na 220°C a pečeme je ještě 6 minut. Jelikož každá trouba peče jinak, sledujte proto i barvu a popřípadě si upravte dobu pečení.
  6. Upečené fougasse podávejte ještě teplé s olivovým olejem, do kterého si je budete namáčet.
Naše nepleší cestopisná kuchařka je již na světě a ráda by byla u tebe doma! Chceš se na ní kouknout? KLIKNI ZDE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena