HOT CROSS BUNS SANDWICH

1.3K

Recept na sandwich z hot cross buns mi ležel v hlavě již mnoho let. Tyto malé bochánky jsem totiž vždy vnímala jako čistě sladké pečivo, které skvěle doplní džem či ovocný rozvar, ale naplnit je něčím slaným jsem se dlouho zdráhala.

Prvně jsem slanou kombinaci hot cross buns připomínající burger viděla před 7mi lety v Sydney. Byly to nádherně lesklé po skořici voňavé bulky s křížkem na vrchu. Byly dokonale nacpané lahodným salátem, pikantním zelí a pořádným kusem kuřecího řízku. Tenkrát mi však tato sladko-slaná kombinace přišla poněkud zvláštní, a proto jsem ji neochutnala. Od té doby jsem však v kuchyni objevila mnoho kombinací, které mi na první pohled neseděly, ale pak jsem je zkusila, a zjistila, že jsou skvělé. Od té doby jsem se přestala zdráhat a nyní mě už málo co překvapí. Tato sladko-slaná kombinace mi tak přijde již naprosto normální, ba naopak se mi při pohledu na ni vždy začnou sbíhat sliny a mám chuť se do ní ihned pustit! Každé Velikonoce si tak tuto vzpomínku vybavím a hned se mi zasteskne. Po Austrálii, ale i po těch začátcích našeho vaření, které v nás návštěva Tichomoří rozpoutala.

Věřím, že Vás tato kombinace osloví a po ochutnání si Vás získá natolik, že si ji bude dělat i na přes rok, nejen na Velikonoce.

HOT CROSS BUNS SANDWICH

Recept na tradiční hot cross buns najdete na blogu již z minulých let, proto si jej připravte dle receptu ZDE. Dnes Vám přinášíme recept na to, čím si bochánky naplnit.
Porce 4 sandwiche
Příprava 1 hodina

Co budete potřebovat

  • 4 hot cross buns
  • směs klíčků nebo mladých lístků salátu

Na řízek

  • 2 velká kuřecí prsa nebo 3 menší
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g panko strouhanky
  • pepř
  • sůl

Na zelí

  • 250 g červeného sterilizovaného zelí
  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce majonézy
  • pepř
  • sůl

Postup

  • Den před přípravou si naložíme maso. Kuřecí řízky očistíme a naporcujeme tak, aby byly hezky vysoké (cca 2,5 cm). Do uzavíratelné misky vložíme dijonskou hořčici, sůl a pepř a hezky směs promícháme. Poté do ní vložíme řízky a ze všech stran pečlivě obalíme. Misku přikryjeme a v lednici uchováme do druhého dne.
  • Druhý den si připravíme trojobal. Do jedné misky nebo hlubokého talíře nasypeme mouku. Do druhé vyklepneme vejce, přidáme mléko a trochu soli a směs vidličkou rozkvedláme. Do třetí vysypeme panko strouhanku. Řízky obalujeme postupně ve všech talířích. Nejprve v mouce, poté ve vejcích a na závěr v panko strouhance.
  • Ve vyšší pánvi rozpálíme tolik sádla nebo oleje, aby řízky při smažení byly do dvou třetin ponořené. Řízky do tuku vkládáme až když je dobře rozpálený (Pomoci Vám může test strouhankou, tedy pokud se drobek strouhanky ponořený do oleje začne ihned smažit, je připraven.). Řízky smažíme pozvolna z obou stran (Dobu přizpůsobte velikosti řízku, my smažili 4 minuty z každé strany.)
  • Než se řízky usmaží, připravíme zelí. Cibuli nakrájíme na co nejdrobněji a vložíme ji do misky. Zelí scedíme, ale šťávu nevylejeme, necháme ji bokem. Zelí vložíme do misky k cibuli, přidáme majonézu, dle chuti sůl a pepř a po promíchání ještě tolik šťávy, aby směs byla vláčná (Množství šťávy je vždy individuální, většinou se odvíjí od toho, zda máte domácí či kupované. Někdy šťávu přidávám, někdy to není třeba.)
  • Nyní již stačí vše sestavit. Hot cross buns v polovině prořízneme, na spod dáme zelí, na něj řízek, dále salát a vše přiklopíme horní houskou. Podáváme ještě teplé.

Poznámky

Nejlepší hot cross sandwich je takový, kde použijete čerstvé ještě horké, z trouby vytažené bulky. Pokud máte bulky ze druhého dne, můžete je před naplněním ještě lehce opéct, nebudou tolik vsakovat šťávu ze zelí. U čerstvých bulek je vsakování však žádoucí.
Autor: Markéta
Chod: Hlavní chod

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena