ZAPEČENÉ CIBULOVÉ GNOCCHI

3.1K

I z pár základních surovin, které mám vždy doma po ruce, se dá připravit jednoduché, rychlé a velmi chutné jídlo!

Zjišťuji, že v poslední době si moji kluci velmi oblíbili jídla s nádechem Itálie. Velmi často tak vařím těstoviny nebo také gnocchi či rizota z několika málo surovin. Právě na gnocchi přišla řada tentokrát. Využila jsem na ně pár kousků cibule, jež zbyly ještě ze zahrádky, a také švýcarský sýr, který jsem si tolik zamilovala v při pobytu v Ženevě. Dát je pak zapéct je ten nejlepší nápad! Pokrm získá zase nový rozměr a tato varianta je pak příjemnou změnou. Co na ně říkáte? Pustíte se do nich s námi?

Gnocchi

S noky se setkáváme v nejrůznějších variantách snad v každé světové kuchyni. Typické jsou pro Francii, kde se připravují pařížské noky z odpalovaného těsta. V Rakousku se zase těší velké oblibě špecle z moučného těsta, a u nás bramborové noky, o nichž hovoří slavný snímek Pelíšky. Ty, které však zná téměř celý svět, se narodily v Itálii, nazývají gnocchi.

V Itálii se gnocchi připravují na mnoho způsobů. Mohou být jen ovoněné máslem a bylinkami či pestem, ale často k nim náleží i sýrová, rajčatová nebo smetanová omáčka. Gnocchi se však dají také zapéct a to je teprve paráda!

Hledáte více receptů s gnocchi? Jednoduché gnocchi s máslem a šalvějí najdete i s podrobným popisem přípravy samotných gnocchi ZDE.

ZAPEČENÉ CIBULOVÉ GNOCCHI

Porce 3 porce
Příprava 1 hour

Co budete potřebovat

  • 800 g gnocchi
  • 3 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 5 snítek tymiánu
  • 150 g sýru Gruyére
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 15 ml balzamikového octa
  • mletý černý pepř
  • sůl

Postup

  • Cibuli očistíme, přepůlíme a nakrájíme na plátky. Česnek očistíme a prolisujeme.
  • V pánvi rozpustíme trochu másla a cibuli na něm při mírné teplotě opékáme do zlatova (Trvá to zhruba 10 -15 minut.). Pak přidáme česnek a zlehka jej orestujeme. Následně do pánve vložíme větvičky tymiánu, přilijeme víno, vývar a balzamikový ocet a vaříme 5 minut, nebo tak dlouho, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu.
  •  Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
  • Než se omáčka zredukuje, nastrouháme si sýr nahrubo a uvaříme gnocchi dle návodu.
  • Uvařené gnocchi zamícháme do omáčky, lehce je opečeme, pak je nasypeme do pekáče, zasypeme je sýrem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 5 minut.
Autor: Markéta
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Itálie
Klíčová slova: cibule, gnocchi, Sýr, Zapečené pokrmy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena