SALÁT CAESAR

Salát caesar je bezesporu jedním z nejpopulárnějších salátů u nás i ve světě. Věřím, že každý z vás jej už někdy ochutnal a nejednou se možná setkal s tím, že jídlo, které dostal na talíř ne vždy vypadalo tak, jak mělo. Přestože má tento světoznámý salát svá pravidla, mnohdy se …

FOUGASSE

Fougasse! Zvláštní jméno že? Francouzský chléb pocházející z oblasti Provence s typickým kulatým a placatým tvarem připomínajícím pšeničný klas, ano, přesně to je fougasse. Voňavé bílé pečivo, které stejně jako jeho sestřička italská focaccia je často doplněný o různé přidané ingredience jako bylinky, olivy či sušená rajčata. Vzpomínám na naše …

DONÁTY

Ráda vzpomínám na dny strávené v New Yorku. Na to ráno, kdy jsme prvně dorazili na rušné Times square i na to rozhodování o první snídani v Americe.  Nikdy jsem městům neholdovala, ale New York si mě obmotal kolem prstu již v prvních minutách na jeho půdě. Zamilovala jsem si …

KUŘE GENERÁLA TSO

Není snad častější otázky než “Jaká kuchyně nám ve světě chutnala nejvíce?” a já vždy jen marně tápu po odpovědi, která by tazatele dostatečně uspokojila. Je to totiž těžké. Mě chutná úplně všude! Čím více však nad jednotlivými kuchyněmi přemýšlím, tím více mé myšlenky směřují k jednomu místu. K New …

HRUŠKOVÁ BUCHTA NARUBY

Když na mě dnes z lednice vykoukla zapomenutá mírně potlučená hruška, přemýšlela jsem nad jejím osudem. Přeci jen již po těch třech týdnech co čekala v lednici nevypadala moc vitálně na to, abychom ji jen tak snědli, ale vyhodit ji ? To by byla škoda! V poslední době se čím …

DHAL Z ČERVENÉ ČOČKY

Vzpomínám na chvíle strávené na pohádkovém ostrově Mauricius. Na azurově modrý oceán, příjemný vánek, který od něj vál při našich procházkách i na jeho obyvatele, kteří každý den dokreslovali dojem, který jsme z tohoto místa získali. Setkávali jsme se s různými etniky, jimiž je tato země rozmanitá. Díky blízkosti Afriky …

ZAPEČENÉ BATÁTY

Lásku k batátům jsme objevili již před mnoha lety v Austrálii. Podobných hlíz zde bylo nespočet a my se tak naučily rozeznávat nejen různé druhy, ale objevili i mnoho variant jak je zpracovat. Batáty se tak stali jednou z hlavních surovin, které se v našich jídlech zabydleli a já sama …

SILVESTROVSKÉ CHLEBÍČKY S DÝNÍ A KREVETAMI

Vánoční svátky utekly jak mávnutím proutku a před námi jsou poslední dny tohoto roku. Vše se chystá na příchod roku nového a my přemýšlíme nad tím, čím dobrým bychom tento přechod uvítali. Je tolik dobrot hodných silvestrovských oslav a já sama nevím, po které sáhnout dříve. Letos Silvestr nehostíme, budeme …

VOSÍ ÚLY

Sto lidí, sto chutí. Ať už se zeptáte kohokoliv, každý bude mít ve vánočním cukroví své favority. Jeden miluje linecké, druhý vanilkové rohlíčky a jsou i tací, kteří mají oblíbenců hned několik. U mě je volba jasná, mě by na vánočním stole stačily pouze vosí úly a sladké by mi …

SOBÍČCI

Procházím městem abych sehnala poslední dárky na nadcházející Štědrý den a cukrárna, kolem které právě jdu mi nedá nevzpomenout na doby, kdy jsem sem chodívala po škole s kamarádkami. Je to již pěkná várka let a já jen marně pátrám v paměti, kdy naposled jsem navštívila cukrárnu. Ty doby jsou …

KÁVOVÁ ZRNA

Vůně kávy je neodolatelná. Někoho osloví natolik, že zcela podlehne lahodnému moku, který se z ní vyrábí, jinému stačí pouze jednou za čas ochutnat něco dobrého, co její příchuť obsahuje. Já patřím do té druhé skupiny. Do té, jenž kávu nepije, ale přitom si ráda pochutná ne dezertech z ní. …

PERNÍČKY

Bytem nám voní vůně perníčků a já už konečně začínám cítit tu příjemnou atmosféru přicházejících Vánoc. Je to totiž taková naše tradice, kdy na přelomu posledních měsíců v roce začínáme péct perníčky, abychom je pak mohli s láskou zdobit na přicházející svátky. Vzpomínám na to jak jsem je už od …

TYROLSKÝ GROSTL

Vzpomínám na svá dětská léta a na ta jídla, která se s nimi pojí. Na šmatlajz, který se vždy dělal po svatém Martinu, kdy z husích hodů zbylo trochu masa, zelí a knedlíky. Vše se opeklo na pánvi, smíchalo a zázrak v podobě jednoduchého zbytkového jídla byl na světě! Už …

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena