ARABSKÉ PLACKY Z ČERVENÉ ČOČKY

1.9K
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel
O víkendu jsme se zúčastnili akce, Otevíráme zauhlovačku ve Vratislavicích nad Nisou, kam jsme byli pozváni, abychom prodejem našich dobrot podpořili obnovu této památky. Pod záštitou spolku Avantgard, který má její rekonstrukci pod palcem, tak vznikla skvělá akce, která přilákala nadšence z celého okolí a nám zas zajistila příjemně strávené odpoledne s milými lidmi. Pro návštěvníky jsme si připravili dobroty z jídelníčků americké kuchyně a lidem tak nabídli k ozkoušení jedny z našich nejoblíbenějších receptů. Klasicky jsme vařili takovou tu naši nepleší klasiku a zapomněli na nesporný fakt, že dnešní doba si žádá zdraví životní styl zahrnující vegan kuchyni, potraviny bez lepku, raw stravu a nejlépe kombinace tohoto všeho včetně přesvědčení o tom, že můžete jíst jenom to co, samo spadne z keříku. Hned následující den jsme se nad touto zkušeností zamysleli a rozhodli se pro ukuchtění receptu, který bude splňovat co nejvíce těchto moderních požadavků. 
Už delší dobu nám ve spíži zůstával zbytek našich zásob červené čočky a tak hlavní ingredience byla hned jasná. A to že z ní vytvoříme placičky na sebe také nenechalo dlouho čekat. Když jsme však začali přidávat přísady na dochucení a sestavení kompaktní hmoty, začali jsme se setkávat s nejrůznějšími překážkami. Jak udělat vegan placky bez lepku a ještě raw? Asi to na nás byl pro začátek až příliš velký úkol. Nejdříve jsme totiž museli čočku uvařit, čímž nám odpadla starost o to, zda to bude raw. Následně jsme začali řešit otázku, že i uvařená čočka nedrží stále u sebe a tak jsme ji zahustili vločkami, což zabilo myšlenku na to, že se jedná o bezlepkový recept. Směs konečně krásně držela tvar a my zajásali, že jsme na dobré cestě k našemu prvnímu vegan receptu. Abychom vegan recept pozvedli ještě výše, vrhli jsme se na variantu olej free a místo smažení na pánvi lupli placky do trouby, aby naše neplecha byla pořádně na plechu! Celý šťastní jsme usedli k našemu super zdravému veganskému jídlu a pak nám to došlo, že strouhanka, ve které jsme placky obalili opravdu  veganská není!
Sice jsme vytvořili velice chutné jídlo, ale na žádném veganském festivalu bychom s ním neprorazili. Na druhou stranu jsme zjistili, že v této oblasti máme velké mezery a máme co dělat abychom je zaplnili. Ať už jste vegan nebo ne, věřte, že tento recept stojí za vyzkoušení a i bez strouhanky jsou skvělým obědem.
   
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

Co budete potřebovat (na 16 placiček):

  • 400 g červené čočky,
  • 3 lžíce ovesných vloček,
  • 1 červenou cibuli,
  • 2 lžičky kurkumy,
  • 2 snítky yzopu,
  • 5 snítků saturejky,
  • 2 snítky smilu,
  • hrst nasekané petrželky,
  • strouhanka na obalení (pro vegany ne)
  • sůl,
  • pepř. 

Na salát:

  • 1 salát little jam,
  • 10 lístků červené řepy,
  • 250 g cherry rajčátek,
  • olivový olej,
  • vinný ocet.

Na smetanovou omáčku:

  • 200 g zakysané smetany,
  • 250 tučného tvarohu,
  • paprika (koření),
  • pažitka,
  • 2 lžíce dijonské hořčice,
  • olivový olej,
  • pár kapek citrónu,
  • sůl,
  • pepř.
Čočku povaříme 5 minut ve vroucí vodě, dokud pěkně nezměkne. Stejně tak povaříme i ovesné vločky. Uvařené suroviny scedíme (vločky scedíme tak, aby v nich trocha vody zůstala, získáme tak lepší pojidlo). Červenou cibuli nakrájíme na jemno a vložíme ji do mísy. Přidáme čočku, vločky, koření, bylinky a dle chuti dosolíme. Směs dobře promícháme a necháme 15 minut odležet, aby chutě dobře prolnuly. Ze směsi stvoříme malé placičky, které můžeme obalit ve strouhance. Klademe je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě na 160 °C zhruba 15 minut, dokud povrch mírně nezezlátne.
K placičkám si připravíme zeleninový salát ze všech salátových surovin dochucený olivovým olejem a vinným octem a dip ze zakysané smetany, tvarohu a dochucené přísadami na dip.
Doba přípravy 1 hodiny s náročností 1/5. 
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena