BUTTER CHICKEN

Letos v březnu to bude už pět let, co jsme se rozhodli strávit naší svatební cestu na malebném ostrově Mauricius. Tropický ostrov, ležíc...


Letos v březnu to bude už pět let, co jsme se rozhodli strávit naší svatební cestu na malebném ostrově Mauricius. Tropický ostrov, ležící v jižní části Indickém oceánu nás již delší dobu lákal a my tak během krásných 10 dní objevili kouzlo nespoutané přírody plné mohutných vodopádů, špičatých hor i gastronomicky nedoceněnou destinaci. Mauricius totiž není krásný jenom svou krajinou, ale i vynikající kuchyní, která uhrane snad každého. Díky své poloze nedaleko Madagaskaru a posvátným hinduistickým památkám se zde mísí africké, indické i kreolské prvky, takže i přestože jste na jednom místě, vaše chuťové buňky mohou procestovat vekou část světa. Během našich výprav za dobrodružstvím jsme zde ochutnali celou řadu místních pokrmů, na které stále rádi vzpomínáme. Chutě indické kuchyně nám totiž byly vždy velmi blízké a proto na mauricijskou kuchyni nedáme dopustit. Dnes jsme se opět vrátili o pět let zpátky a připomněli si tuto krásnou romantickou dovolenou vynikajícím mauricijským butter chicken.


Náročnost: středně náročné

Doba přípravy: 1 hodina 

  • 10 minut příprava zeleniny,
  • 10 minut marinování masa,
  • 8 minut restování masa,
  • 30 minut příprava omáčky,
  • 30 minut příprava placek.
Co budete potřebovat (na 4 porce):

Na Butter chicken:

  • 400 g kuřecích prsou,
  • 500 g rajčat,
  • 2 velké červené cibule (cca 150 g)
  • 50 g kešu ořechů,
  • 4 lžíce jogurtu,
  • 4 stroužky česneku (2 na maso a 2 na omáčku),
  • 1 lžička sladké papriky,
  • 3 cm čerstvého zázvoru,
  • 1/4 lžičky mleté skořice,
  • 1 lžička garam masaly (1/2 lžičky na maso a 1/2 lžičky na omáčku),
  • 1/2 lžičky sušeného mletého koriandru,
  • 1/4 lžičky sušeného chilli,
  • 3 lžičky třtinového cukru,
  • 3 lžíce smetany na vaření,
  • 50 g másla,
  • sůl,
  • pepř.
Na placku:
  • 200 g hladké mouky,
  • 80 ml mléka,
  • 20 ml vody,
  • 1 lžíce oleje,
  • 1 lžička kypřícího prášku,
  • sůl,
  • 50 g rozpuštěného másla na potření.
Postup:
  1. Nejprve si naložíme maso. Kuřecí prsní řízky omyjeme, očistíme a nakrájíme na větší kousky. Do větší misky vložíme jogurt, 2 prolisované stroužky česneku, polovinu utřeného zázvoru, skořici, 1/2 lžičky garam masaly, chilly a sůl. Vše důkladně promícháme a do směsi přidáme připravené maso. Vše opět promícháme, aby se maso směsí pěkně obalilo a poté jej dáme na půl hodiny odležet do lednice.
  2. Nyní si připravíme základ na omáčku. Rajčata omyjeme a nakrájíme je na větší kousky. Červenou cibuli očistíme a nakrájíme ji na drobno. Ve větší pánvi si rozpálíme trochu oleje a cibuli na něm orestujeme. Jakmile začne cibule sklovatět, přidáme 2 prolisované stroužky česneku, koriandr, sladkou papriku a vše na pánvi necháme provonět.
  3. K takto orestovanému základu přidáme na větší kousky nakrájená rajčata, kešu ořechy, cukr, 1/2 lžičky garam masaly a sůl. Připravenou směs vaříme dokud se rajčata zcela nerozvaří. Když jsou rajčata rozvařená, přendáme směs do mixéru a dohladka ji rozmixujeme. Směs propasírujeme přes síto zpět do pánve a necháme ji ještě zlehka povařit.
  4. Nyní si připravíme jako přílohu naan. Do velké misky vložíme mouku, kterou promícháme s kypřícím práškem a solí. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme mléko, vodu a olej a vše nejprve vařečkou a poté ručně zpracujeme na hladké těsto, které necháme 15 minut odpočinout. 
  5. Kuřecí maso vyndáme z lednice a na nové pánvi jej zhruba 8 minut restujeme. Připravené maso přidáme do propasírované omáčky. Dále přidáme smetanu a máslo a celou směs necháme mírně povařit, aby se chutě pěkně propojily.
  6. Připravené těsto na naan rozdělíme na 4 díly a válečkem z nich vyválíme cca 3 mm vysoké placky. Placky upečeme na sucho na pánvi cca 3 minuty z obou stran a poté je potřeme rozpuštěným máslem.   


You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images