POLSKÝ BIGOS

Podzim už o sobě dává vědět a tak se hned první podzimní víkend nesl v duchu zamračené oblohy, sychrava a nízkých teplot a já si tak při pohledu z okna říkám, že jsme si snad nemohli na přípravu tohoto pokrmu vybrat lepší den, než je ten dnešní. Dnes jsme si …

NAKLÁDANÉ SÝRY

Nakládané sýry jsou jednou z těch pochoutek, které u nás v lednici dlouho nevydrží. Oba je totiž milujeme, a tak jen těžce odoláváme čekání na to, až se chutě jednotlivých druhů sýru prolnou a až dostatečně nasáknou vůni okolního koření. Naštěstí na přípravě této pochoutky vůbec nic není! Je rychlá, …

CHLÉB Z KVĚTINÁČE

Myslím, že jsou tomu tak tři roky co jsem prvně v jedné ze zahraničních kuchařek zahlédla chléb pečený v květináči. Byl to velšský chléb a mě jeho příprava natolik nadchla, že jsem hned při první příležitosti běžela do hobby marketu, abych nakoupila keramické květináče. Poctivě jsem je připravila na pečení, …

CALDO VERDE

Je zvláštní, jak se člověku dokážou během života změnit chutě. Moc dobře si totiž pamatuji dobu, kdy jsem polévky nesnášela. Knedlíček v polévce bych tehdy nepozřela a vývar jsem také zrovna dvakrát v oblibě neměla. Tahle doba je však dávno pryč, nyní si už nedělní oběd bez polévky představit nedokáži …

CROISSANTY S DÝŇOVÝM MÁSLEM

Vždy, když se léto začne chýlit ke konci, začínám se těšit na to období, kdy přijdou chladné večery a já se tak s chutí zachumlám do teplé deky, zapálím svíčky na poličce a spolu s horkým čajem se uvelebím u romantického filmu. K večeři si dám dýňovou polévku s kurkumou …

ČOKOLÁDOVÁ BÁBOVKA S CHUTÍ AUSTRÁLIE

Není snad žádná surovina, která by mi evokovala nějakou zemi tak, jako mi řepa připomíná Austrálii. Zní to zvláštně že? Já si však nemohu pomoci. Austrálie nás překvapila v mnoha směrech a jedním z těchto směrů byla právě řepa. Na řepu jsme zde totiž naráželi u většiny jídel a mnohdy …

FRENCH TOAST

Vždy, když se blíží čas dovolené, těšíme se nejen na to, že poznáme nový kout světa, ale i na to, že si budeme užívat poklidné snídaně, které za nás připraví někdo jiný, než jsme my dva. Právě snídaně, jsou jednou z těch příležitostí, kdy objevíme mnoho zajímavých jídel a tak …

ROUGAILLE Z OSTROVA MAURICIUS

Rougaille je přesně jedním z těch jídel, které jednoduše nelze nemilovat. Je totiž velmi snadné, rychlé, lehké a především neskutečně dobré. My jsme jej objevili před pár lety na naší dovolené na krásném ostrově Mauricius, kde je rougaille tradičním pokrmem, na které jsou Mauricijci právoplatně hrdí. Každá rodina má svou …

TUNA STEAK

Vždy, když se mi do rukou dostane čerstvý kus tuňáka, velmi si ten okamžik užívám. Toto maso mě totiž nikdy nepřestane fascinovat. Viděli jste snad někdy tak pevné rybí maso? A existuje vůbec ještě nějaké jiné rybí maso, které má červenou barvu? Vždyť i jeho chuť lze snadno zaměnit s …

SEYCHELSKÁ KUCHYNĚ

Sedím na pohovce v obýváku a s pohledem na stěnu fotek vzpomínám na naši svatbu, na první měsíce se Štěpánkem i na všechny ty krásné cesty do zahraničí, které mi toho tolik daly. Přinesly mi mnoho cenných zkušeností a v mnohém mě i změnily. Daly mi totiž nový pohled na …

ŠVESTKOVÝ KYNUTÝ KOLÁČ DVOU BAREV

Miluji ovoce a tak i přestože jsem nikdy nepatřila mezi příznivce léta, v posledních letech mu začínám přicházet na chuť! Každý týden totiž dozrává jiné ovoce a my tak můžeme opět popustit uzdu svojí fantazii a vymýšlet zase další nové recepty a kombinace nejrůznějších chutí. Rádi  zkoušíme něco nového, je …

ŠVESTKOVÁ OMÁČKA K MASU

Procházím se parkem a s pohledem na stromy, kterým se už pomalu začínají barvit listy si uvědomuji, že se opět začíná léto chýlit ke svému konci. Za chvíli tu bude podzim a s ním přijdou i chladné dny, které nás oberou o možnost relaxu na terase, o ty krásné letní …

SNÍDANĚ PRO MELOUNKA

Vždy když se rok nachýlí ke svému konci, přichází takové to období, kdy člověk staví své konání na pomyslné misky vah a přemýšlí o tom, jaký ten uplynulý rok vlastně byl a co by v roce následujícím chtěl změnit. Myslím, že to tak má každý a já rozhodně nejsem výjimkou.  …

VŽDYŤ DĚTI JSOU TO NEJCENNĚJŠÍ CO MÁME!

Štěpán spí a já se v hlavě probírám myšlenkami, které mě celé mateřství provázejí. Je tak těžké býti matkou! Přemýšlím nad všemi těmi situacemi, které mě v životě zatím potkali a i když mi tenkrát přišli hodně náročné a vysilující, žádná pro mě nebyla tolik náročná, jako období mateřství. Vždy …

GAZPACHO CATALAN

Gazpacho je přesně tím jídlem, které podle mě skvěle vystihuje pojem sezónní záležitost. Sama si totiž nedokáži představit, že bych si tuto osvěžující polévku dokázala v zimě vychutnat stejně tak dobře, jako v horkém parném létě a tak stejně jako v létě nemám chuť na svíčkovou se šesti, v zimě …

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena