PIVNÍ ROHLÍKY

3.1K

Pivní rohlíky jsou česká klasika, o kterou tento blog rozhodně nemůžeme ochudit. Jsou voňavé, nadýchané, zlatavé a krásně křupavé. Jsou prostě hrdinou v bílém pečivu, po kterém rád sáhne každý z nás. Kdo neví, že v nich je pivo, asi by jej v jejich chuti hledal marně. Pivo v nich totiž cítit téměř není. Díky němu však mají krásnou barvu, a hlavně pro něj dobře kynou.

Sirup z ječného sladu, to za zázrak!

Jedou za čas v našich receptech můžete zaznamenat pro mnohé neznámou přísadu. Je jí sirup z ječného sladu. Často mě pak chodí dotazy, zda je nutný a je-li možné ho něčím nahradit. Vše se dá nahradit, ale věřte, jednou ho vyzkoušíte a nebudete chtít jinak. Sirup z ječného sladu je lehce nahořklý, což dává pečivu typickou chuť. Největší výhodou tohoto produktu je však jeho vlastnost podpory kynutí. Právě díky němu je těsto krásně nadýchané jako obláček.

Připravujete rádi domácí pečivo? Vyzkoušejte i jiné druhy.

Chcete-li vyzkoušet i jiné varianty pečiva, můžete zkusit recept na:

  1. Klasické housky ZDE.
  2. Burgerové housky klasické ZDE, celozrnné ZDE
  3. Hotdogové housky ZDE
  4. Semínkový toustový chléb ZDE
  5. Tradiční New York bagel ZDE
  6. Šest druhů slaného pečiva naleznete také v naší snídaňové kuchařce ZDE. (V této knize objevíte recept na špaldový i celozrnný toustový chléb, klasický kváskový chléb, který zvládne i začátečník, jednoduché bagely, rohlíky z omládku, které vydrží čerstvé několik dní, a snídaňové muffiny.)

PIVNÍ ROHLÍKY

Porce 10 rohlíků
Příprava 2 hodiny

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 20 g čerstvého droždí
  • 10 g sirupu z ječného sladu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 350 g hladké mouky
  • 410 ml světlého piva
  • 50 g másla
  • 10 g soli

Na vrch:

  • posypka dle chuti kmín, mák, hrubá sůl

Postup

  • Obě mouky promícháme a poté je prosejeme do velké mísy. Uprostřed uděláme velký důlek. Do něj rozdrolíme droždí, přidáme sirup a nalijeme trochu piva (100 ml). Vařečkou do tekutiny zamícháme tolik okolní mouky, aby se uprostřed kráteru utvořilo hustější těstíčko. Naokolní mouku nasypeme sůl a takto necháme směs 15 minut odpočívat, než vzejdekvásek.
  • Když kvásek nabyde, přidáme do směsi na kousky nakrájené máslo a přilijeme zbylé pivo (310 ml). Vše vařečkou promícháme, aby se suroviny spojily. Poté směs vysypeme na pracovní plochu a zpracujeme v hezké kompaktní těsto, které necháme v míse přikryté potravinovou folií 1 hodinu kynout (Těsto Vám bude z počátku připadat lepivé, nenechte se však zlákat přidáním mouky, těstu by to neprospělo a rohlíky by pak nebyly tak vláčné. Těsto v ruce zpracovávejte zhruba 10 minut, pokud Vám i po této době bude připadat lepivé, nechte jej přikryté potravinovou folií na lince několik minut odpočinout. Během této doby se v mouce aktivuje lepek a mouka pojme všechnu možnou tekutinu. Po odležení by již těsto nemělo lepit, znovu jej tedy propracujte a zpracujte do kompaktní koule. Někdy pomůže si lehce ruce potřít olejem.).
  • Vykynuté těsto přeneste na pracovní plochu, kde jej rozdělíme na 11 stejně velkých dílů (zhruba po 100 g). Každý zpracujeme do kulatého bochánku a odložíme stranou. Poté po jednou odebíráme. Nejprve jej zploštíme a následně lehce vyválíme. Pak ho odspoda nahoru srolujeme tak, že jej v rukou lehce natahujeme do stran. Cíp musí vždy zůstat na spodu rohlíku, aby se při kynutí rohlík nerozmotal.
  • Jednotlivé rohlíky poskládáme na plech vyložený pečicím papírem, kde budou 15 minut kynout.
  • Troubu dáme předehřívat na 200 °C.
  • Vykynuté rohlíky potřeme vodou a posypeme kmínem, mákem, sezamem či hrubozrnnou solí. Pak je vložíme do trouby, kde je pečeme při 200 °C zhruba 15 minut.
Autor: Markéta
Chod: Pečivo
Kuchyně: Česká kuchyně
Klíčová slova: PEČIVO

Zapojte se do konverzace

  1. Kamila Balakova says:

    Dobry den, kde se da koupit sirup z jecneho sladu?

    1. Markéta Author says:

      Dobrý den,
      kupuji ve zdravé výživě nebo ve větším supermarketu. Osobně mám nejraději Country Life, ale pohodlně se dá sehnat spíše Sladěnka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena