TAGLIATELLE FRUTTI DE LA MARE

Kdo by tušil, že naše první pravé italské těstoviny neochutnáme v jejich domovině, ale o několik kilometrů blíže Atlantiku, konkrétně v Portugalsku. Tehdy jsme se totiž vydali, za naší kamarádkou Míšou, která zde byla na studijním pobytu a my si tak nemohli nechat ujít příležitost jí zde navštívit. Jaké bylo …

VEGAN DAL MAKHANI

Je tomu již sedm let co jsme poprvé navštívili Spojené Arabské Emiráty a ač je to již dlouhá doba, já si stále z této dovolené pamatuji téměř všechno. Byla to totiž dovolená, která pro nás v našem cestování byla do značné míry přelomovou. Tenkrát jsme totiž poprvé vyrazili na dovolenou …

PALAČINKA Z ŘEPY

Někdo ji miluje, jiný nenávidí. My jsme jednoznačně v týmu příznivců a tak stále přemýšlíme nad tím, do čeho bychom tu řepu ještě nacpali. Doma ji používáme na milion způsobů a naše touha po řepných pokrmech stále nenalezla konce. Svou barvou dělá jídla atraktivnější než obvykle, nasládlou chutí zvedá jejich …

MRKVÁČEK

Dříve, když jsem ještě studovala, chodívala jsem často centrem města a mnohdy přemýšlela o tom, jaké by to asi bylo bydlet v místech, kde má člověk všechno po ruce. Je přeci skvělé když nemusíte každý den dobíhat autobus, protože za chvíli přeci jede další, nebo přemýšlet nad nákupy zahrnující vaření …

PAELLA

Naše první setkání s paellou bylo vskutku nezapomenutelné a ač nás tenkrát příliš neoslovila stejně jsme na ní nezanevřeli a dali jí ještě šanci. Je pravda, že poprvé nám trošku zhořkla v ústech především díky okolnostem, za jakých jsme ji dostali naservírovanou, ale i přesto jsme v koutku duše věděli, …

LOSOS NA CITRUSECH

V kuchyni pro mě není nic krásnějšího, než pořádný kus čerstvé ryby a tak ať už se jedná o místně dostupného pstruha nebo snad lososa, který k nám musí překonat tu velkou dálku, vždy si přípravu ryby užívám a s láskou o ni pečuji. Ač je totiž dnešní doba v …

FRESH SYDNEY SANDWICHES

Ohlížím se na zpět svým životem a ač si nepřipadám nijak stará, musím přiznat, že je až neuvěřitelné jak se věci mění. Nemluvím teď jen o vývoji technologií, které nás snad každým dnem ženou kupředu, ale o celkovém vývoji a možnostech, o kterých se našim rodičům ani nesnilo, které s …

TSOUREKI

Stejně jako my máme svůj mazanec, i jinde ve světe existují různé obdoby této kynuté velikonoční dobroty. Angličané tradičně pečou vyhlášené hot cross buns, Slovinci zas vynikající poticu, Italové colomba di Pasqua a Řekové tento krásný chléb zvaný tsoureki.    Tsoureki je tradiční řecký chléb, který se pečen na Velikonoce. …

KLEFTIKO

Kéž bychom opět mohli sedět v taverně nedaleko Egejského moře a vychutnávat si skvělé řecké pokrmy v jejich domovině. Hned bych znovu zavítala na bájný ostrov Santorini, prošla se pobřežní promenádou v Kamari a v horkém letním slunci zaplula do taverny na pláži, kde nás od slunce chránil stín a …

HOT CROSS BUNS

  Každý rok je to stejné! S přicházejícím jarem se ve mě probouzejí vzpomínky plné emocí a cestovatelských zážitků a jen těžko přemáhám tu potřebu opět něco nového prožít! Je to zvláštní, že zrovna únor a březen v sobě v mém životě skýtají tolik zlomových bodů, které můj život dělají …

LOKŠE

Znáte snad lepší bramborové placky, než jsou lokše? My teda ne! Staročeská dobrota, která k nám doputovala z Jižní Moravy je i v Liberci jako doma. Její široká variabilita totiž osloví snad každého. Je libo přílohu k opeřenci? Nebo snad jen tak něco na zub? Ne? Raději byste hlavní chod …

VACEK

Za ten rok, co je nás o jednoho více, si připadám jak na houpačce. Jsou dny, kdy si chválím své milionové dítko a jen se vyspím, přijde den, který mi dá pěkně do těla. Škoda jen, že těch druhých dnů je tak nějak více a já si tak po tom …

POTICA

Miluji ta rána, kdy mlha halí krajinu do tajemného odstínu a brání slunci ukázat se v plné své kráse. Ta úžasná rána, kdy se mlha během chvíle rozplyne a opět nás čeká nový den, plný krásných zážitků a nezapomenutelných dobrodružství. Tohle jsou totiž přesně ty okamžiky, které nás doprovázejí na …

SLOVINSKÁ KUCHYNĚ

Když tak přemýšlím nad zeměmi, které jsme již navštívili, není snad žádná země, která by se nám nelíbila. Občas se setkáváme s tím, že některé země nás oslovili více a některé méně a možná také i s tím, že si říkáme: “Tak sem, sem už nikdy nepojedeme!”  Je to však …

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena