PASTEL DE NATA

20.7K
Pastel de nata je malý sladký koláček, se kterým se v Portugalsku setkáte snad po celé zemi. Najdete ho v kavárnách, pekárnách a restauracích a k našemu překvapení i na fotbalovém utkání. Když jsme na závěr našeho pobytu zavítali na fotbalové utkání slavného týmu Benfica, František zmerčil pána, který během hry roznášel v uličce něco dobrého k snědku, nevěděli jsme co to je, ale jelikož jsme byli přesvědčeni, že k fotbalu se nejvíce hodí párek nebo klobása, mávli jsme si na něj, poslali mu přes tribunu peníze a už k nám letěl balíček tajemné dobroty. A ejhle, i tady jsme našli pastel de nata. Je to prostě dobrota, kterou si Portugalci dopřejí vždy a všude. Proto ani u nás v měsíci plném putování za gastronomií této země, nemůže tento sladký zákusek chybět. Jak se říká, to nejlepší na závěr! 

Prapůvod vzniku je přikládán dvou řádovým sestrám z kláštera Mosteiro dos Jerónimos z Lisabonu. Tehdy se totiž na škrobení klášterních hábitů používaly vaječné bílky a díky tomu vznikal přebytek žloutků. Hojně se tedy využívali při vaření a zejména při přípravě sladkých dezertů. Ač byl tento recept řádovými sestrami bedlivě střežen, dostali se k němu kněží, kteří se na něm rozhodli vydělat. Byli si totiž vědomi nehynoucí portugalské lásky ke sladkým žloutkovým koláčkům, a proto založili slavnou pekárnu Pasteis de Belém, jež je dnes součástí chráněného kulturního dědictví UNESCO a ve které se tyto vynikající koláčky pečou dodnes. 

Určitě Vám nemusíme říkat, že původní recept je bedlivě střežen a zná jej jen několik zainteresovaných osob. Tyto koláčky nesou název pasteis de Belém a po celé zemi se je různé pekárny snaží napodobit, aby však nedocházelo k právním rozporům, koupíte zde tyto napodobeniny pod názvem pastel de nata a pod tímto názvem si je dnes upečeme i my. 
Náročnost: Náročné, pokud však použijete kupované listové těsto, máte polovinu úspěchu za sebou a pak už se náročnost pouze střední.

Doba přípravy: 1 hodina 8 minut

  • 30 minut práce s těstem,
  • 30 minut příprava náplně,
  • 8 minut pečení

Co budete potřebovat (50 ks):
  • 400 g listového těsta (můžete jej koupit nebo si jej připravit doma podle tohoto receptu)
  • 500 ml smetany,
  • 200 ml vody,
  • 50 g kukuřičného škrobu,
  • 250 g třtinového cukru,
  • kůra z 1/2 citrónu,
  • 1 celá skořice + mletá skořice na závěrečné posypání,
  • 2 vejce + 4 žloutky,
  • vanilka (1/2 lusku),
  • moučkový cukr na posypání.

Postup:

  1. Těsto vyválíme na obdélník tenký 3 mm, delší částí jej po směru zarolujeme do kompaktního válečku, který necháme v lednici zchladit. Mezitím si připravíme náplň.
  2. Do kastrolku nalijeme vodu, přidáme třtinový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru a celou skořici. Směs vaříme dokud se cukr zcela nerozpustí (trvá to cca 10 minut). Poté jej odstavíme nebo dáme do chladu, dále jej totiž budeme používat  studený.
  3. Připravené listové těsto vytáhneme z lednice, nakrájíme jej na cca 1,5 cm silná kolečka. Každé kolečko vložíme do formičky a vymačkáme jej tak, aby byl celý košíček vytlačený těstem.
  4. Troubu dáme předehřívat na 180 °C (horkovzduch).
  5. Nyní doděláme náplň. Do misky vložíme vejce, žloutky a kukuřiční škrob a metličkou směs rozmícháme do hladka.
  6. Do dalšího kastrolku nalijeme smetanu, zrníčka z vanilky i celý její lusk. Na mírném ohni smetanu zahříváme, aby ji vanilka pěkně provoněla a těsně před bodem varu ji odstavím. Dále do ní svižně zamíchám žloutkovou směs a za stálého míchání také chladný cukrový sirup. Náplň nalijeme do připravených formiček cca 0,5 cm pod okraj. 
  7. Koláčky pečeme 8 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Postupně uvidíte, jak se na povrchu začnou dělat černé puchýřky, to je známka toho, že jsou již hotové.
  8. Horké koláčky hojně pocukrujeme a posypeme skořicí.

Zapojte se do konverzace

  1. Byl jsem v Portugalsku na kurzu jak dělat pastely a myslím, že kdyby Portugalci viděli Váš recept, tak nám vyhlásí válku 😀

    1. Markéta says:

      Dobrý den,

      to je velmi zvláštní. Tento postup i recept mám od své portugalské kamarádky (je v Portugalsku rodilá). Každý recept mám vždy pečlivě nastudovaný a ověřený ze zdroje, odkud recept pochází, abych si byla jistá, že přináším autentický pokrm. Škoda, že jste nenapsal, v čem se podle Vás recept liší.

      Markéta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena