PUSINKY

Vánoce se již pomalu blíží a mnoho z nás určitě nyní přemýšlí, co udělat s bílky, které nám zbyly po přípravě těst na vánoční cukroví. Možností jak takové bílky využít je hned několik. Můžete z nich připravit korpus na dort pavlova, nebo několik malých korpusků na malé pavlovičky, které Vám …

VAJEČNÝ LIKÉR

Každé vánoce si vzpomenu na to, jak jsme jezdili za babičkou abychom jí dovezli vánoční dárky a babička nám vždy přibalila domácí bramborový salát a láhev vaječného likéru. O babiččině vaječném likéru se u nás v rodině traduje, že na přípravu 1 litru likéru potřebujete 1 litr rumu a 1 …

ČOKOLÁDOVÉ THUMBPRINT COOKIES S KARAMELEM

Každý rok na stůl k našemu tradičnímu českému cukroví přidáváme i jedno, které nám připomínám některou z cest, jež jsme uplynulý rok zažili. Letos jich bylo mnohem méně, než jsme loni touto dobou plánovali, i přesto v nás mnoho zanechali. Dovezli jsme si z nich nespočet zážitků i receptů, kterými …

PRACNY

Díky tomu, že můj praděda byl cukrář a babička jeho umění podědila, bylo u nás sladkého vždy víc, než dost. Když pak došlo na svátky, o laskominy jsme prakticky zakopávali a člověk ani nevěděl, co dřív ochutnat. Vše bylo tak dobré! Jak už to tak ale bývá, našly se i …

PERNÍK NA PLECH

Perník na plech je česká klasika, kterou si rádi dopřejeme po celý rok a já nemohu uvěřit tomu, že se zde tento náš oblíbený recept ještě nikdy neobjevil. V loňském roce jsme Vám jej představili na našem Instagramu, kde se tyto stromečky těšily velké oblibě a já jsem neskonale vděčná, …

ČOKOLÁDOVÁ GRANOLA

Pomalu začínám přemýšlet nad nacházejícími Vánoci a nad tím, co komu nadělíme pod stromeček. Vždy jsem patřila mezi ty, kteří rádi rozdávají radost a kromě dárků, za kterými musím do obchodu, vždy přibalila i ten, který jsem s láskou vytvořila v domácí dílně. Už nějaký ten rok je naší domácí …

DULCE DE LECHE

Vzpomínám na jeden deštivý den v Buenos Aires, kdy mě Natálka vzala na místní tržiště abych si na bleším trhu nakoupila něco pěkného na focení. Obě milujeme ten ruch marketů, kde člověk objeví spoustu starých novin, ústřižků, dopisů i zajímavého nádobí, které má za sebou již nejeden krásný příběh a …

VÁNOCE S NEPLECHOU

Ze stromů padají poslední listy. Zima se mi vkrádá pod kabát a dny jsou opět nějak kratší než bych chtěla. Těžko se mi na to zvyká, ale stejně jako pokaždé se to i tentokrát snažím brát pozitivně. Všechna tato znamení totiž naznačují, že se blíží ty nejkrásnější svátky roku a …

MARTINSKÉ PODKOVY

Každý rok se těším až opět vyrazíme na svatomartinské menu do malebného Kryštofova údolí, kde bývá krajina již často pokryta sněhem a atmosféra těchto hodů tak díky tomu ještě více umocněna. Letos se tam nepodíváme, restaurace jsou stále zavřené, o to větší výzvou však je si takové hody připravit doma. …

ŠPANĚLSKÝ KOTLÍK

Španělské kuře neboli estofado de pollo espaňol je pokrm, se kterým se setkáváme nejen ve Španělsku, ale s malými obměnami i téměř ve všech španělsky mluvících zemích. Stačí přihodit bílé fazolky jako to dělají v Peru, kukuřici jako si to pamatujeme ze vzpomínek na argentinské Andy i hrášek jako to …

LAKSA S DÝNÍ

    Za okny je mlhavo, nevlídno a mokro a ne jednoho z nás by tak tento pohled do chladné krajiny mohl otrávit. Pro mě má však svoje kouzlo. Přichází totiž doba svíček, dlouhých večerů u filmu, voňavého pečení, které provoní celý byt i sezónních jídel plných intenzivních chutí, na …

KOROKKE (Japonské krokety)

Je tomu rok co jsme s naší kamarádkou Chie seděli u večeře v naší oblíbené restauraci, povídali si o našich plánech na nadcházející týdny a plánovali zimu strávenou v tropech. Po vydání kuchařky z cest jsme snili o odpočinku na bělostných plážích a nových gurmánských zážitcích, které by nám pro …

ISLANDSKÝ KOLÁČ S BLUMAMI A DROBENKOU

Vzpomínám na tu krásnou pekárnu uprostřed hlavní ulice našeho milovaného Rejkjavíku, jejíž výloha nás lákala čerstvým pečivem pokaždé, když jsme kolem prošli. Nikdy jsme neodolali tomu se v ní zastavit, a vždy, i přestože jsme byli zcela plní, jsme se nechali zlákat k nákupu čerstvého pečiva, dortíku a posezení u …

SUŠENÉ HOUBY

Libovala jsem si kolik nám zahrádka celé léto dávala čerstvých surovin a opravdu si to užívala. Denně jsem k večeři i obědu zpracovávala čerstvou zeleninu a zoufala si, co budu dělat v zimě. Nad domácí úrodu totiž nic nemá! Aby si však člověk mohl dopřát tyto dobroty i v pošmourném …

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena