ČOKOLÁDOVÁ GRANOLA

Pomalu začínám přemýšlet nad nacházejícími Vánoci a nad tím, co komu nadělíme pod stromeček. Vždy jsem patřila mezi ty, kteří rádi rozdávají radost a kromě dárků, za kterými musím do obchodu, vždy přibalila i ten, který jsem s láskou vytvořila v domácí dílně. Už nějaký ten rok je naší domácí …

DULCE DE LECHE

Vzpomínám na jeden deštivý den v Buenos Aires, kdy mě Natálka vzala na místní tržiště abych si na bleším trhu nakoupila něco pěkného na focení. Obě milujeme ten ruch marketů, kde člověk objeví spoustu starých novin, ústřižků, dopisů i zajímavého nádobí, které má za sebou již nejeden krásný příběh a …

VÁNOCE S NEPLECHOU

Ze stromů padají poslední listy. Zima se mi vkrádá pod kabát a dny jsou opět nějak kratší než bych chtěla. Těžko se mi na to zvyká, ale stejně jako pokaždé se to i tentokrát snažím brát pozitivně. Všechna tato znamení totiž naznačují, že se blíží ty nejkrásnější svátky roku a …

MARTINSKÉ PODKOVY

Každý rok se těším až opět vyrazíme na svatomartinské menu do malebného Kryštofova údolí, kde bývá krajina již často pokryta sněhem a atmosféra těchto hodů tak díky tomu ještě více umocněna. Letos se tam nepodíváme, restaurace jsou stále zavřené, o to větší výzvou však je si takové hody připravit doma. …

ŠPANĚLSKÝ KOTLÍK

Španělské kuře neboli estofado de pollo espaňol je pokrm, se kterým se setkáváme nejen ve Španělsku, ale s malými obměnami i téměř ve všech španělsky mluvících zemích. Stačí přihodit bílé fazolky jako to dělají v Peru, kukuřici jako si to pamatujeme ze vzpomínek na argentinské Andy i hrášek jako to …

LAKSA S DÝNÍ

    Za okny je mlhavo, nevlídno a mokro a ne jednoho z nás by tak tento pohled do chladné krajiny mohl otrávit. Pro mě má však svoje kouzlo. Přichází totiž doba svíček, dlouhých večerů u filmu, voňavého pečení, které provoní celý byt i sezónních jídel plných intenzivních chutí, na …

KOROKKE (Japonské krokety)

Je tomu rok co jsme s naší kamarádkou Chie seděli u večeře v naší oblíbené restauraci, povídali si o našich plánech na nadcházející týdny a plánovali zimu strávenou v tropech. Po vydání kuchařky z cest jsme snili o odpočinku na bělostných plážích a nových gurmánských zážitcích, které by nám pro …

ISLANDSKÝ KOLÁČ S BLUMAMI A DROBENKOU

Vzpomínám na tu krásnou pekárnu uprostřed hlavní ulice našeho milovaného Rejkjavíku, jejíž výloha nás lákala čerstvým pečivem pokaždé, když jsme kolem prošli. Nikdy jsme neodolali tomu se v ní zastavit, a vždy, i přestože jsme byli zcela plní, jsme se nechali zlákat k nákupu čerstvého pečiva, dortíku a posezení u …

SUŠENÉ HOUBY

Libovala jsem si kolik nám zahrádka celé léto dávala čerstvých surovin a opravdu si to užívala. Denně jsem k večeři i obědu zpracovávala čerstvou zeleninu a zoufala si, co budu dělat v zimě. Nad domácí úrodu totiž nic nemá! Aby si však člověk mohl dopřát tyto dobroty i v pošmourném …

TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA

Ještě než se svět začal potýkat s pandemií koronaviru, připletla se nám do našich plánů cesta do Kazachstánu. Byla to nabídka, která se nedala odmítnout a my tak díky našim přátelům navštívili kraj, který by nás samotné nikdy nenapadlo procestovat. Do našich vzpomínek se tak během několika krátkých dní zapsalo …

PRAŽMA NA TUNISKÝ ZPŮSOB

Čím více se bavíme s našimi přáteli o jídle, tím více zjišťujeme jak málo se u nás v Čechách konzumují ryby. Konzumace ryb v České republice je dlouhodobě pod doporučenou úrovní a hluboce pod evropským průměrem a to je velká škoda. Dle odborníků na výživu by měl člověk zkonzumovat ryby …

SALÁT COLESLAW

Miluji saláty! Vždy si mě získají pro svou svěží chuť i to, jak na každém z nich poznáte místo, ve kterém vznikl. Miluji italskou chuť salátu caprese, jednoduchost a svěžest řeckého salátu i zemitost českého bramborového. Nemohu opomenout i perly Ameriky jako je věhlasný caesar či ikonický waldorfský salát. A …

PEČENÁ VEPŘOVÁ ŽEBRA V AMERICKÉM STYLU

Když Lukáš Hejlík přišel před pár týdny s tím, že bychom v rámci Gastrokroužku mohli uspořádat další vlnu vaření v karanténě, byly jsme nadšení. Opět totiž přišel se skvělým nápadem jak karanténní vaření osvěžit a zároveň touto aktivitou podpořit své oblíbené podniky v době, která pro ně není lehká. Mnoho …

TOUSTOVÝ CHLÉB Z KVASU

Vzpomínám na ta odpolední posedávání u dobrého čaje, kdy děda vyprávěl o době svého mládí i na ty chvíle, kdy naši vyprávěli o frontách na pomeranče a banány či bony v Tuzexu. Díky těmto vyprávění jsem si vždy vážila doby, ve které žiji. Není sice ve všem ideální, ale nabízí …

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena