TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA

Ještě než se svět začal potýkat s pandemií koronaviru, připletla se nám do našich plánů cesta do Kazachstánu. Byla to nabídka, která se nedala odmítnout a my tak díky našim přátelům navštívili kraj, který by nás samotné nikdy nenapadlo procestovat. Do našich vzpomínek se tak během několika krátkých dní zapsalo …

PRAŽMA NA TUNISKÝ ZPŮSOB

Čím více se bavíme s našimi přáteli o jídle, tím více zjišťujeme jak málo se u nás v Čechách konzumují ryby. Konzumace ryb v České republice je dlouhodobě pod doporučenou úrovní a hluboce pod evropským průměrem a to je velká škoda. Dle odborníků na výživu by měl člověk zkonzumovat ryby …

SALÁT COLESLAW

Miluji saláty! Vždy si mě získají pro svou svěží chuť i to, jak na každém z nich poznáte místo, ve kterém vznikl. Miluji italskou chuť salátu caprese, jednoduchost a svěžest řeckého salátu i zemitost českého bramborového. Nemohu opomenout i perly Ameriky jako je věhlasný caesar či ikonický waldorfský salát. A …

PEČENÁ VEPŘOVÁ ŽEBRA V AMERICKÉM STYLU

Když Lukáš Hejlík přišel před pár týdny s tím, že bychom v rámci Gastrokroužku mohli uspořádat další vlnu vaření v karanténě, byly jsme nadšení. Opět totiž přišel se skvělým nápadem jak karanténní vaření osvěžit a zároveň touto aktivitou podpořit své oblíbené podniky v době, která pro ně není lehká. Mnoho …

TOUSTOVÝ CHLÉB Z KVASU

Vzpomínám na ta odpolední posedávání u dobrého čaje, kdy děda vyprávěl o době svého mládí i na ty chvíle, kdy naši vyprávěli o frontách na pomeranče a banány či bony v Tuzexu. Díky těmto vyprávění jsem si vždy vážila doby, ve které žiji. Není sice ve všem ideální, ale nabízí …

COOKIES

Fenomén z Massachusetts, to jsou pravé americké cookies! Když v roce 1938 vytvořila Ruth Graves Wakefield spolu se Sue Brides první tenké sušenky s čokoládovými chipsy, nejspíš ani netušily, že přišly s jedním z nejpopulárnějších receptů nejen ve spojených státech, ale i po celém světě. Tehdy je stvořily pro svou restauraci …

RAVIOLI Z ŘEPY PLNĚNÉ DÝNÍ A RICOTTOU

Vzpomínám na ten den, kdy nás Natálka vyvezla na výlet na okraj Buenos Aires. Obloha byla azurově modrá, slunce silné a my nedočkaví na nové dobrodružství. “Nezapomeňte si s sebou plavky!” Vzkázala ještě než jsme vyrazili a my se těšili, že se po třech týdnech putování argentinskou krajinou konečně také vykoupeme. …

TŘENÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK

“Aby tě beránek nepotrkal!” Slyším ve vzpomínkách svoji bavičku při pohledu na naši starou formu na velikonočního beránka a říkám si, že spíše než sobě, bych měla tentokrát nový kabát koupit právě jemu. Je starý, pamatuje toho už hodně a bohužel i pamatuje to jak nám kdysi vypadl z rukou. …

SWEET CHILLI SAUCE

Sweet chilli sauce je sladkokyselá omáčka původem z asijských zemí. Mnoho z nás ji zná především z čínských restaurací, které nalezneme po celém světě a právě díky nim se stala po celém světě tolik oblíbená. Běžně se s nimi tak setkáváme nejen v Asii, ale i Evropě, USA, Kanadě a …

HOUSKY NA BURGER

Když jsme se minulý rok vydali hledat nejlepší burger do Ameriky, byly jsme překvapeni, jak těžké bude takový burger najít. Ochutnali jsme spoustu burgerů z vyhlášených i méně známých burgráren a okusili díky nim chutné i méně chutné kousky. Ano, pochutnali jsme si, ale nepopírám, že jsme nebyli zklamámi. Amerika …

JARNÍ ZÁVITKY

Kdo by neznal jarní závitky. Zeleninová směs smažená v tenkém těstíčku z vajec a mouky je symbolikou čínské kuchyně. Právě v Číně vznikly a postupně se dostaly téměř do celého světa. Všude na světě totiž najdeme místa s velkou koncentrací čínské populace, která se sem v minulosti přistěhovala za prací. …

AUSTRALSKÉ KARBANÁTKY RISSOLES

Ať už jsme ve světě byli kdekoliv, s karbanátky jsme se v různých podobách setkávali snad v každé zemi. Těší se totiž oblibě po celém světě a není tomu divu. Jsou jednoduché, chutné, lze je připravit z běžně dostupných surovin a hlavně si je každý může přizpůsobit své vlastní chuti …

O DOMÁCÍCH ROBOTECH

Vzpomínám na své začátky v kuchyni, na to množství muffinů či kynutých těst, které mi prošly pod rukama i na tu dobu, kdy jsem jich dělala tolik, že jsem si přála mít robota, abych je již nemusela zpracovávat ručně. Už za dob mých studentských let jsem propadla pečení a tak …

GERMKNODEL

Obrovský kynutý knedlík koupající se v lahodné vanilkové omáčce, bohatě naplněný domácími povidly a posypaný čerstvě mletým mákem. To je skvost sladké rakouské kuchyně zvaný Germknödel. Rakušané za něj prý vděčí naší české kuchyni, která je kynutými knedlíky vyhlášená. Jeho kombinace s povidly, doplněná mákem a omáčkou ze žloutků a …

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena